"Suvaus" vaaditaan osaksi päätöksentekoa Jyväskylässä

Suvaus eli sukupuolivaikutusten arviointi ei ole päivän sana, mutta huomisen sana se saattaa hyvinkin olla.

Suvausta vaaditaan Jyväskylän päätöksenteon tueksi valtuustoaloitteella ja sen takana seisoo myös tasa-arvolaki. Sen mukaan viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää sukupuolien välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti.

Jyväskylässä suvauksen lisäämistä päätöksenteon eväsreppuun vaaditaan vihreiden Meri Lumelan ja 19 muun kaupunginvaltuutetun allekirjoittamassa aloitteessa. Allekirjoittajien joukossa on vihreiden lisäksi valtuutettuja puoluekentän laidasta laitaan, naisia ja miehiä.

Suvaus-aloite on saanut jo vastauksensa virkamiesvalmistelussa ja kaupunginhallituksessa ja etenee vielä kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Vastauksessa aloitteeseen todetaan muun muassa, että suvaus on osa asioiden huolellista valmistelua, aivan kuten muidenkin vaikutusten arviointi.

Erikseen mainitaan kuitenkin Hippos2020-hanke, joka on ”eittämättä” suvausta tarvitseva hanke ja Lumelan aloite onkin saatettu tiedoksi myös Hipposhankkeen vastuuhenkilöille.

Suvauksen avulla voidaan tehdä näkyviksi erilaiset sukupuolittuneet rakenteet ja muuttaa niitä. Siten voidaan lisätä julkisten resurssien oikeudenmukaista jakoa.

Erilaisten vaikutusten arviointi päätöksenteossa on siis perusasia, mutta tiukan talouden aikana kustannusvaikutukset ja esimerkiksi työllisyysvaikutukset nousevat usein päällimmäisiksi.

Tarkemmin määriteltyjen näkökulmien korostaminen, esimerkiksi luontovaikutusten tai kulttuurihistoriallisten vaikutusten arviointi ovat tyypillisesti käytössä esimerkiksi kaavoituksessa ja maankäytön suunnittelussa, jossa myös lapsivaikutusten arviointia haluttu lisätä. Lapsivaikutusten arviointia on vaadittu hallintosääntöön kirjattuna laajemminkin osaksi päätöksentekoa. Sen puolesta on tehty myös valtuustoaloite, jonka allekirjoittaja on Marjo Pakka (kok.).

Koko sosialidemokraattien valtuustoryhmä on myös ollut aloitteellinen, sen valtuustoaloitteessa vaaditaan terveys-, hyvinvointi- ja liikuntavaikutusten arviointia osana päätöksentekoa ja valmistelua erityisesti merkittävissä hankkeissa ja yhdyskuntasuunnittelussa.

Kaikki kolme valtuustoaloitetta on tehty talvella ennen vaaleja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .