Suviseura-alueen purkaminen käynnistyi vauhdilla – telttoja purettiin puoleenyöhön asti

Lähtöliikenteessä lapsi loukkaantui jäätyään auton alle.

Maanantaina päättyneet vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat sujuivat järjestäjien mukaan suunnitellusti.

– Alueelta on päässyt liikkumaan erittäin hyvin pois ja ruokaa on riittänyt, vaikka osa ruokalajeista on päässyt loppumaan, kertoo viestintäosaston puheenjohtaja Johannes Leppänen.

Seuraavat Suviseurat järjestetään Pohjois-Pohjanmaan Muhoksella. Seurojen organisaatio on parhaillaan etsimässä tulevien vuosien tapahtumille helpommin sääriskeiltä hallittavissa olevia paikkoja, kuten lentokenttiä. Viimeiset peltoseurat järjestetään kahden vuoden päästä Reisjärvellä.

– Lapsiperheet viihtyivät seuroilla tänä vuonna erityisen pitkään hyvän sään vuoksi. Aiempiin Suviseuroihin verrattuna säät olivat poikkeuksellisen hyvät ja sadekin teki erittäin hyvää, sillä se sitoi pölyn alueelta, Leppänen kertoo.

Seura-alueen purkaminen alkoi maanantaina nopeasti heti seurojen päätettyä. Purkutyöntekijät olivat valmiina odottamassa iltapäiväneljältä ison seurateltan vieressä työkalujen kanssa. Rakenteiden purkajille oli järjestetty turvallisuuskoulutus ja rakennusten lähelle pääsi purkuvaiheessa vain kypärä päässä.

Ensin alueelta purettiin sähköt ja tietoliikenne. Myös tapahtumaa varten rakennetut 30 kilometriä vesijohtoa ja 400 kauitintolppaa odottivat purkamista. Ensimmäisenä iltana töitä tehtiin puoleenyöhön saakka ja työt aloitettiin tiistaina uudestaan kello seitsemältä aamulla.

Yhden illan aikana ­alueelta arvioitiin purettavan kaikki teltat sekä joitakin pienempiä rakenteita, kuten vessat. Viimeiset pakkaukset tehdään loppuviikosta keskiviikkona tai torstaina. Pellot luovutetaan viljelijöille viimeistään ensi viikolla.

Purkutalkoisiin osallistuu yli tuhat vapaaehtoista perheineen kahdeksasta Oulun alueen rauhanyhdistyksestä. Kisälliperinteen mukaisesti tulevien seurojen järjestäjät käyvät opissa muutamissa edellisissä seuroissa. Suurin osa Suviseurojen rakenteista viedään suoraan seuraavalle seurapaikalle Muhokselle.

– Purkamaan on jäänyt aika paljon perheitä Oulun alueelta. Myös nuorisoa ja lapsia on siivoushommissa, kertoo Muhoksen suviseurojen järjestelyosaston puheenjohtaja Arto Kivioja.

Seuravieraita on ohjeistettu keräämään roskat omalta alueeltaan. Seurojen alue on kokonaan heinäpeltoa, joka on säilynyt tapahtumasta kohtuullisen hyvässä kunnossa. Pelloille levitetty lehtipuuhake tullaan muokkaamaan peltoon.

– Niissä kohdissa, joissa pelto on polkeentunut, voi joutua tekemään muokkaustoimenpiteitä. Monesti seura-alueilta on kuitenkin voitu jo loppukesästä korjata heinää.

Seurojen alueelta pois lähteville autoille oli varattu tarvittaessa vetoavuksi traktoreita.

– Todennäköisesti asuntoautoille ja -vaunuille ei kuitenkaan tarvita vetoapua, sillä kenttä on pysynyt kovana, kertoo Kivioja.

Suviseurojen lähtöliikenne aiheutti maanantai-iltana ruuhkaa seura-alueelta Jyväskylään päin.

Lähtöliikenteestä odotettiin tuloliikennettä ruuhkaisempaa, sillä alueelle saavuttiin tiistaista lähtien, mutta sieltä lähdettiin kahden päivän aikana.

Iltakuuden maissa Äänekosken liikenneympyrä ja tietyömaa aiheuttivat pitkän jonon, joka liikkui hitaasti eteenpäin. Alueelta jonotettiin pitkään pois, mutta ruuhkat olivat iltakuudelta jo laantumaan päin.

Liikenteenohjausta tarvittiin kahdessa risteyksessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .