Syöpäjärjestöt: Sähkötupakkaliikkeet kiertävät lakia myymällä makunesteitä

Syöpäjärjestöt testasi kuutta sähkötupakkaliikettä, kaikki myivät makutiivisteitä.

Syöpäjärjestöjen mukaan sähkösavukkeiden erikoisliikkeet kiertävät lakia myydessään makutiivisteitä, joita voi sekoittaa sähkösavukkeen nikotiininesteeseen.

– Päällimmäisenä syynä maku- ja hajuaineiden kieltoon olivat nuoria houkuttelevat maut, kuten mansikka, hunaja tai karamelli, sanoo Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila.

Järjestö testasi selvityksessä viittä kauppaa Helsingissä ja yhtä Lahdessa. Neljässä liikkeessä makutiivisteet olivat esillä ja kahdessa saatavilla kysyttäessä.

Tupakkalain uudistus toissa vuonna kielsi maustetut ja hajustetut nikotiininesteet sähkösavukkeissa. Lakimuutoksen jälkeen liikkeet ovat myyneet esimerkiksi leivonnassa käytettyjä makutiivisteitä.

– Terveysriskit liittyvät näihin haju- ja makuaineisiin, joita on satoja tai tuhansia. Niiden turvallisuutta on testattu pääasiassa syötävänä, koska ne ovat elintarvikkeita, ylilääkäri sanoo.

Valvira: Selkeä lainrikkomus

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan sähkötupakkaliikkeiden toiminnassa ei ole kyse vain lain kiertämisestä.

– Meidän näkemys on, että se on ihan selkeä lainrikkomus, kertoo Valviran ylitarkastaja Reetta Honkanen.

Honkasen mukaan makutiivisteet katsotaan höyrystettäviksi tarkoitetuiksi nikotiinittomiksi nesteiksi, jos niitä myydään tupakkalain alaisiin tuotteisiin erikoistuneessa liikkeessä. Tällaisessa nesteessä tunnusomainen tuoksu tai maku on lailla kielletty.

Syöpäjärjestöjen mukaan nuorten suojelu sähkösavukkeilta näyttää onnistuvan aiempaa paremmin uuden tupakkalain tultua voimaan.

Nikotiininesteitä saattoi aiemmin tilata ulkomailta ilman valvontaa. Nyt sähkösavukkeiden myyntiä alle 18-vuotiaille valvotaan kuten muidenkin tupakkatuotteiden kohdalla.

Järjestön selvityksessä ei testattu kauppojen ikärajavalvontaa ostokokein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keskisuomalaisen verkkosivun kirjautumisessa ongelmia – vikaa selvitetään

KRP: Rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajaa epäillään useista törkeistä rikoksista

Sähköautoilijalla on tallissaan usein myös bensakäyttöinen auto

Miten käy talvilajien, kun lumi ja jää katoavat? – "Työ ei keskity siihen, että saataisiin hiihto-olosuhteet kaikille kuntalaisille"

Yön uutiskooste: Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille, Britannian Harry kommentoi vihdoin hovista lähtöä, Kiinassa koronavirustartunnat leviävät

Jyväskyläläisen 66-vuotiaan vuokrasopimus irtisanottiin – mitä teen, jos häätö omasta kodista uhkaa?

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.