Sydämellinen Erkki Arvaja on poissa – "Erkki ei koskaan torjunut ihmistä, hän lähti vaikka keskellä yötä auttamaan"

Pitkäaikainen kunnallispäättäjä ja entinen Katulähetyksen toiminnanjohtaja Erkki Arvaja kuoli viime torstaina pitkän sairastamisen jälkeen 72 vuotiaana. Arvaja sairastui syöpään vuonna 2016, mutta pysyi hyväkuntoisena pitkään. Hän jäi eläkkeelle 2013 vuoden lopussa ja myöhemmin sairauden pahetessa hän oli kotihoidossa lähes viimeisiin päiviinsä saakka.

Arvajan sekä myös hiljattain menehtyneen kansanedustaja Juha Karpion muistoksi pidettiin hiljainen hetki kaupunginvaltuustossa maanantai-iltana. Arvajan luottamustehtävät kunnalliselämässä ensin Kristillisen Liiton, sittemmin Kristillisdemokraattien edustajana ulottuivat kahdeksalle valtuustokaudelle alkaen vuodesta 1977. Hän oli myös kaupunginhallituksessa 18 vuotta. Arvaja jäi politiikasta pois 2007.

Kristillisdemokraattien nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Marika Visakorpi ehti olla valtuustossa yhden kauden yhtä aikaa Arvajan kanssa ja tunsi hänet pitkältä ajalta muistakin yhteyksistä.

– Erkki oli ihmiset huomioon ottava, sydämellinen ihminen, joka oli erityisesti vähäosaisten asialla, muistelee Visakorpi.

Arvaja muistetaan myös vaatimattomana ihmisenä, joka ei nostanut itseään eikä poliittisia tehtäviään esille.

 

Työuransa pisimmät jaksot Arvaja työskenteli Jyväskylän kaupunkiseurakunnan tiedotussihteerinä 1973–2000 ja Jyväskylän Katulähetys ry:n toiminnanjohtajana 2000–2013, jossa hän koki olevansa tärkeimmässä tehtävässään. Katulähetyksen toiminnassa keskeistä on ihmisten auttaminen kaikkein vaikeimmassa elämäntilanteessa.

Jyväskylän Katulähetys ry on vuosikymmenien aikana antanut asunnon tuhansille päihdeongelmaisille ja kuntouttanut suuren määrän ihmisiä takaisin yhteiskunnan omatoimisiksi jäseniksi.

 

Arvajan puoliso Tuula Arvaja kertoo, että viime päivinä hän on saanut hämmästyttävän paljon yhteydenottoja. Ne kertovat suuresta määrästä ihmisiä, joiden elämää Erkki Arvaja kosketti ja auttoi käänteen tekemisessä.

– Erkki ei koskaan torjunut ihmistä, hän lähti vaikka keskellä yötä auttamaan, jos joku epätoivoinen pyysi apua hädän ja itsetuhon hetkellä, kertoo Tuula Arvaja.

 

Erkki Arvaja oli paljasjalkainen jyväskyläläinen ja suoritti myös opintonsa Jyväskylän lyseossa, kauppaoppilaitoksessa ja yliopistossa humanististen tieteiden kandidaatiksi saakka. Arvaja pelasti nuorena jääkiekkoa Jypissä junioreissa sekä edustusjoukkueessa. Jääkiekko sekä palloilulajit säilyivät rakkaina harrastuksina koko iän. Jyväsjärven rantaraitilla rullaluisteleva Erkki Arvaja oli myös tuttu näky.

Arvajan harrastuksiin kuului myös sielunhoito- ja avioliittotyö. Hänen verkkosivujensa mottona oli "Parasta mitä isä voi tehdä lapsilleen, on rakastaa heidän äitiään".

Arvajan perheeseen kuuluu kaksi aikuista poikaa ja kuusi lastenlasta. Perhe on päättänyt järjestää hautajaiset ja muistojuhlan kaikille avoimena tilaisuutena. Hautaansiunaus tapahtuu 1.9. Lahjaharjun kappelissa kello 14.30 alkaen. Sen jälkeen hautaus Jyväskylän vanhalla hautausmaalla ja muistojuhla Kuokkalan kirkossa.

– Kaikki, jotka sydämestään haluavat tulla saattamaan Erkkiä, ovat tervetulleita, sanoo Tuula Arvaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .