Syksyn opiskelija-asunnot saattavat mennä jo elokuussa – Kankaantorni helpotti hetkeksi yksiöjonoja

Asuminen: Soluasunnon saa elokuun alkuun Jyväskylässä vaikka saman tien.

Syksyn kämppärrumba on jo alkanut opiskelijoille, kun korkeakouluihin päässeet julkistettiin viime viikolla. Opiskelija-asunnon hankkiminen onnistuu vielä, mutta nyt kannattaa olla nopea.

– Vuokraamme heti elokuun alussa kaikki asunnot, joihin vuokralainen on tarjolla. Syyskuun alussa asuntoja on tarjolla vähemmän, kertoo asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen Koasilta.

Viime vuonna kaikki Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön Koasin kämpät täyttyivät jo elokuun aikana, sillä yliopiston orientaatioviikko alkoi jo kuun loppupuolella. Tänä vuonna opiskelut aloitetaan vasta syyskuun puolella, joten syyskuuksi asuntoa hakevia on enemmän.

Tänä syksynä Koasin asuntoruuhkaa helpottaa hieman Kankaan alueelle valmistuva Kankaantorni. Puolet asunnoista jaettiin aivan uusille opiskelijoille hakemuksenjättöjärjestyksessä, puolet jo jonossa olleille.

Kolmannen vuoden opinnot syksyllä Jamkissa aloittava Venla Kiukas ehti olla yksiöjonossa vajaan vuoden, kunnes hän sai Kankaantornista asunnon.

– Saman tien lähti muuttoauto hakuun, kun sain tiedon asunnon saamisesta, Kiukas nauraa.

Tornin asukkaat muuttavat valmiiseen taloon porrastetusti elokuun lopussa ja syyskuun alussa. Ruuhka voi silti olla melkoinen, sillä Jyväskylän korkeimpaan asuinrakennukseen valmistuu yhteensä 117 asuntoa, joista 102 on yksiöitä ja loput perhekaksioita.

Ennen Kankaantornia Kiukas asui yksityiseltä puolelta vuokratuissa kämpissä, ensin Kortesuolla ja sitten keskustassa. Koasille houkutteli halvempi vuokra.

Kortepohjan ylioppilaskylästä voi myös löytää vielä uuden asunnon syksyksi. Ensisijaisesti uusille opiskelijoille tarjotaan soluasuntoja, kuten Koasillakin. Ylioppilaskylän asunnot ovat vain yliopisto-opiskelijoille.

Lisäksi ylioppilaskylää hallinnoiva Jyväskylän ylioppilaskunta ottaa asukkaita valitessaan huomioon sen, miten kaukaa hakija tulee. Myös ikä merkitsee: vanhemman hakijan voi olla mahdollista saada heti yksiö.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman monilla opintonsa yliopistossa aloittavilla olisi syksyllä täällä asunto. Osittain se on arpapeliä, eli jos on paljon samankaltaisia hakijoita, arvotaan, kuka asunnon saa, Jyväskylän ylioppilaskunnan asukaspalveluiden palveluvastaava Jenni Kirkkomäki kertoo.

Yksiöstä ei heti opiskelujen alussa kannata haaveilla, ellei lähde yksityisille markkinoille. Sielläkin asunnon löytyminen voi olla tuskaista.

– Eräs jyväskyläläinen vuokranantaja kertoi juuri, että hän järjesti asuntonäytön elokuussa vapautuvasta 20 neliön yksiöstä yliopiston lähettyvillä. Näyttöön tuli 21 opiskelijaa asuntoa vuokraamaan, Suomen vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikön Tuomas Viljamaa kertoo.

Koasilla ja Kortepohjassa yksiöjonot ovat noin vuoden mittaisia. Yksiöiden suosio on kasvanut tasaisesti vuosien varrella.

– Toivotaan, että yksiön jonotusaika muuttuu järkevämmäksi, kunhan Seminaarinmäen kerrostalot ja Kauppakatu 11:n taakse rakennettavat asunnot valmistuvat, Matilainen toteaa.

Matilaisen mukaan opiskelijat valitsevat lähes aina yksiön solun sijaan, jos voivat valita. Soluasuntojen kysyntä on laskenut myös Kortepohjassa, osin kiitos halvan vuokran, johon saa Kelalta vähemmän asumistukea.

– Vaikka paljon puhutaan, ettei soluasuminen kiinnosta, on varmasti soluun haluaviakin. Mikäpä olisi parempi keino tutustua uudessa kaupungissa uusiin ihmisiin, kuin muuttaa kimppakämppään, Kirkkomäki toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .