Synnytyssairaaloiden määrää ei rajata sote-uudistuksessa

Synnytyssairaaloiden määrää ei olla rajaamassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

– Synnytyssairaaloita tuskin listataan keskushallinnon toimesta, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Pienten synnytyssairaaloiden tulevaisuutta alkuvuonna selvittänyt Kari Nieminen on samoilla linjoilla.

Viime vuosina synnytyssairaaloiden määrä on pudonnut yhden vuosivauhdilla. Väheneminen perustuu jatkossakin neljään seikkaan: talouteen, henkilöstön saatavuuteen, synnytysmatkoihin ja päivystysasetukseen, joka edellyttää synnytyssairaalalta noin 1 000:ta synnytystä vuodessa.

Keistisen ja Niemisen haastatteluiden perusteella on hahmoteltavissa, että Suomessa on todennäköisesti 20 synnytyssairaalaa, kun sote-uudistus astuu voimaan vuoden 2019 alussa.

Esimerkiksi poikkeusluvalla toimivista viidestä synnytyssairaalasta vain Kainuussa säilyisi synnytystoiminta pitkien etäisyyksien takia. Synnytysten loppuminen Savonlinnassa ei lisännytkään synnytyksiä odotetusti Mikkelissä, joten synnyttämiset saattavat loppua Mikkelistäkin.

Nieminen arvelee, että niin synnytysten kuin jonkun muunkin erikoisalan jatkon kohdalla tarvitaan sote-linjausten mukaista valtion erotuomarointia alueiden sisällä. Oulaskankaan synnytystoiminnan jatko vaikuttaa Niemisen silmissä tällaista tuomarointia vaativalta asetelmalta. Oulaisissa sijaitsevan sairaalan synnytysten määrä on yli tuhat, mutta sen lastenlääkäreiden päivystysrinki imee alueen lääkäreitä niin, ettei heitä riitä tarpeeksi Lappiin.

Nieminen työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten ja naisten toimialueen toimialuejohtajana.

Synnytyssairaaloiden tulevaisuus oli viimeksi tapetilla, kun kansalaisaloite pienten synnytyssairaaloiden puolesta kaatui eduskunnassa viime viikolla. Aloite pyrki muuttamaan päivystysasetusta synnytysten osalta ja turvaamaan synnytysosastojen säilymisen myös pienissä sairaaloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.