Syntymän iloa JYPin pelin aikaan – tältä näyttää vuorokauden ikäinen Olkinuora

Konnevedellä Uusi-Lummukan maitotilan emäntä Arja Jalkanen-Kangas tiesi maanantaina, että poikimisen aika on käsillä. Hän söi perheen kanssa päivällisen ja palasi illankutveessa navettaan, jossa Juuli-Juolukka oli pullauttanut kokeneen äidin varmoin ottein maailmaan potran sonnivasikan.

Samaan aikaan JYP pelasi kiihkeää toista erää Hippoksella tilanteessa 1–0. Arja Jalkanen-Kangas kuunteli Aleksis Ärjen selostusta kännykän radiosta, viimeisen päälle JYP-fani kun on.

– Siinä Aleksista kuunnellessa tuli mieleen, että vasikkahan voisi olla Olkinuora Jussi Olkinuoran mukaan, Jalkanen-Kangas kertoo.

Nimi sopii sonnille kuin lanta kouruun. Se on maalivahtikaimansa tavoin isokokoinen, ronski ja roteva, itsevarmakin.

– Olkinuora on tavallista isompi, niin kuin Jussi Olkinuorakin on maalivahtina.

Jussi Olkinuoralla on takanaan välierissä kaksi nollapeliä ja muutenkin hyvä kausi. Menestystä odotellaan myös hänen kaimaltaan sonni Olkinuoralta, jolle ei tosin toivota nollapelejä – pikemminkin päinvastoin.

S. Olkinuorasta povataan nimittäin kovan luokan siitossonnia, todellista lehmämaailman casanovaa, jonka fanilauma koostuu lehmistä ja niiden omistajista.

– Geenitestit tehdään pian ja niiden perusteella selviää, onko sillä riittävän hyvät geenit siitokseen ja hyväksyykö Faba eli keinosiemennysosuuskunta sen. Sitä tietenkin toivotaan, Arja Jalkanen-Kangas selittää.

Ennen uran alkamista Olkinuoran tärkein tehtävä on kuitenkin nukkua, syödä ja kasvaa.

– Se änisi aamulla, että nälkä on, mutta se ei turhia huutele, Jalkanen-Kangas toteaa.

Olkinuora ei ole mikä tahansa vasikka, vaan tilaustyötä. Sen geneettinen äiti on raamikas holstein-hieho Manta omasta navetasta ja isä sonnien sonni, upea holstein-jalostusyksilö Asmo Halogen Highway.

Viime kesänä Manta sai ensin superhormonia superovulaation aikaan saamiseksi, jonka jälkeen siltä kerättiin munasoluja alkiohuuhtelulla. Yksi istutettiin Juuli-Juolukkaan, Olkinuoran sijaisäitiin.

Ei ole mikään ihme, että juuri Uusi-Lummukan tilalla on jääkiekkomaailmasta nimensä saanut vasikka. Perheen naiset eli Arja sekä tyttäret Saara, 14, ja Jenny, 16, ovat vannoutuneita JYP-faneja, jotka käyvät Hippoksella peliä katsomassa aina kun kynnelle kykenevät, runkosarjan aikaan muutaman kerran kuukaudessa.

JYPin suosikkipelaajan viittaa kantoi aikoinaan tietenkin oman kylän poika Miika Lahti. Nyt fanitetaan kanadalaispakki Nolan Yonkmania ja Jussi Olkinuoraa, kuinkas muutenkaan.

– Menemme torstaina katsomaan JYP–KalPaa, jos vain saan jonkun navetalle töihin. Täältä ajaa yli tunnin, joten iltalypsylle on saatava tuuraaja. Mutta jos en saa, radio on auki, Arja Jalkanen-Kangas sanoo.

Hän ei näe sellaista mahdollisuutta, ettei JYP olisi tänä vuonna loppuottelussa, vaan ennustaa, että vastaan tulee Tappara. Sen Jalkanen-Kangas tietää kovaksi vastukseksi.

– Jos JYP voittaa mestaruuden, seuraava sonnivasikka on Ossi, hyökkääjä Ossi Louhivaaran mukaan, hän lupaa nauraen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .