Syntyvyyden laskulle löydettiin uusi selitys: Vanhemmat ovat uupuneita

Uupumus vaivaa suomalaisvanhempia. Jyväskylän yliopiston laajaan tutkimukseen ­osallistuneista vanhemmista yli puolet koki uupumuksen vaikuttaneen toiveisiin hankkia lisää lapsia.

– On mahdollista, että uupumusta aiheuttavat esimerkiksi nykyajan vaatimukset ja odotukset lasten kasvattamiseen liittyen sekä toisaalta myös tukiverkkojen puute, kertoo tutkijatohtori Matilda Sorkkila.

– Se kyllä yllätti, että niin suuri prosenttiosuus ei toivo uupumuksen takia lisää lapsia. Osuus on huolestuttavan suuri. Suomessa on ollut puhetta syntyvyyden laskemisesta, ja tämä voi olla siihen yksi selittävä tekijä, hän sanoo.

Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta 2011. Yhä useampi myös päättää, ettei hanki lainkaan lapsia.

 

Nukkuminen on mukavaa hommaa, mutta miten sitäkin ehtii? Tutkimuksen mukaan jopa yli 60 prosenttia vanhemmista kokee saavansa liian vähän unta.

Tosin sitä aineisto ei ennen syvempää analyysia paljasta, kärsivätkö vanhemmat unettomuudesta vai eivätkö he malta mennä makuulle, kun illalla on vielä niin paljon hoidettavia asioita. Puolison kanssa yritetään ehkä riipiä kokoon yhteistä aikaa lasten mentyä nukkumaan. Vai herättävätkö kenties lapset yöllä?

Sorkkila sanoo, että tulosten analysoinnin seuraavassa vaiheessa saataneen vastaus näihin kysymyksiin. Lisäksi tutkitaan myös muun muassa sitä, uuvuttavatko äitejä tai isiä keskenään erilaiset asiat ja kuinka vanhemmat jaksavat Italiassa, Ruotsissa tai Kolumbiassa.

 

Sorkkilan mukaan on mahdollista, että tämä aika altistaa vanhemmat uupumukselle.

– Nykyään puhutaan paljon hyvästä vanhemmuudesta ja lasten tarpeista. Puhutaan lapsen sosiaalistamisesta ja tietynlaisista virikkeistä, vanhemmuustaidoista. Tiedon lisääntyminen on toki hyväkin asia, mutta se myös lisää odotuksia ja voi luoda vanhemmille paineita siitä, miten heidän pitää olla ja toimia.

Nykyajalle tyypillistä on myös se, että tukiverkot ovat usein kauem­pana kuin ennen, kun perheet ovat muuttaneet kauas kotiseudultaan esimerkiksi työn perässä.

– Vastauksista näkyy, että monet vanhemmat tuntevat itsensä yksinäisiksi. Kyse näyttäisi olevan sekä ihan konkreettisen avun puutteesta että myös henkisestä yksinäisyydestä ja tuen puutteesta.

 

Tulosten mukaan uupumus on muita yleisempää yksinhuoltajilla ja vähävaraisilla perheillä.

– Jos on jatkuvasti stressiä rahasta, huolet saattavat alkaa syödä sitä energiaa, jota tarvittaisiin perheen pyörittämiseen. Paremmassa taloudellisessa tilanteessa olevat perheet myös pystyvät helpommin ostamaan vaikkapa lastenhoitoapua.

Sorkkila toivoo, että selvittämällä mahdollisimman tarkkaan vanhempia kuormittavia tekijöitä, pystytään löytämään myös tapoja, joilla perheitä voidaan tukea. Tässä myös työelämä on suuressa roolissa.

– Työpaikoilla voisi esimerkiksi lisätä joustavuutta pienten lasten vanhemmille, hän sanoo.

Tutkimuksen seuraavana tavoitteena on lähteä kehittämään keinoja vanhempien uupumisen nopeaan ja luotettavaan tunnistamiseen.

– Alamme kehittää uupumuksen tunnistamisen helpottamiseksi mittaria eli jonkinlaista kyselyä, joka voitaisiin ottaa neuvoloissa valtakunnalliseen käyttöön.

Kysely: Vanhempi, nukutko riittävästi ja hyvin?

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .