Syyskuu jälleen tavanomaista lämpimämpi – kahdeksas kerta peräkkäin

Syyskuu on ollut jo kahdeksan kertaa peräkkäin tilastojen keskiarvoja lämpimämpi.

Kesäinen sää jatkui syyskuussa, jolloin lämpötilat olivat tavanomaista lämpimämpiä, kertoo Ilmatieteen laitos. Syyskuu on ollut jo kahdeksan kertaa peräkkäin tilastojen keskiarvoja lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli Suomessa 1–2 astetta tavanomaista lämpimämpi, Luoteis-Lapissa jopa 2–4 astetta.

Korkein lämpötila mitattiin Helsingin Kumpulassa syyskuun 7. päivänä, jolloin lämpötila kohosi reiluun 23 asteeseen. Viimeinen 20 asteen ylitys mitattiin Suomessa kuun puolessavälissä.

Syyskuu jää myös tilastoihin sademäärien suhteen. Eniten vettä satoi Lapissa, 50–80 millimetriä, joka on puolitoistakertainen pitkän ajan keskiarvoon nähden. Maan lounaisosissa sademäärät taas jäivät harvinaisen pieniksi eli vastaava toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa. Utön saarella kertyi sadetta koko syyskuussa ainoastaan vajaat 9 millimetriä.

Sadepäiviä oli poikkeuksellisen vähän maan etelä- ja länsiosissa. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli sadepäiviä vain neljä, kun tyypillisesti niitä on noin 16.