Syyte: Seinäjoen teinisurmaaja yritti ensin juottaa myrkkymehua – motiviina ihastus samaan poikaan

Seinäjoen teinisurman haastehakemus paljasti kylmäävät syyt sille, miksi kahdeksasluokkalainen tyttö surmasi luokkakaverinsa huhtikuussa.

Syyttäjä Kimmo Lampisen mukaan tytöt olivat olleet vuodenvaihteessa ihastuneita samaan poikaan. Maaliskuussa toinen tytöistä oli käynyt sosiaalisessa mediassa keskustelua kilpasiskonsa väkivaltaisesta kohtelusta. Huhtikuun alkupuolella hän oli jo alkanut suunnitella tämän surmaamista hitaasti myrkyttämällä.

Huhtikuun lopussa tyttö houkutteli uhrinsa mopoauton kyytiin ja vei kotiinsa kyläilemään.

– Siellä hän on tarjonnut (uhrille) mehua, johon hän on sekoittanut tuulilasinpesunestettä. Kun (uhri) on juonut mehua, on hän havainnut siinä sivumakua ja jättänyt juomisen kesken, syyttäjä Lampinen kirjoittaa.

Myrkytysyrityksen epäonnistuttua tyttö vaihtoi taktiikkaa. Hän pyysi luokkakaveriaan istumaan lattialle ja sitoi tämän silmät. Luokkakaverin rentouduttua ja alettua kuunnella musiikkia tyttö haki keittiöstä veitsen ja alkoi lyödä avunpyynnöistä piittaamatta.

– Motiivi on selkeästi ollut raivata kilpailija pois, Lampinen sanoi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Syyttäjä vaatii 10 vuoden rangaistusta

Haastehakemuksen kuvaus tapahtumista perustuu murhasta syytetyn tytön omaan kertomukseen. Syyttäjän mukaan tekninen tutkinta tukee kaikkea, mitä tyttö on sanonut.

Lampinen vaatii tytölle kymmenen vuoden vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä murhasta, jonka rangaistusasteikko on 2–12 vuotta vankeutta.

– Teko on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, ja ottaen huomioon rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat, se on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä muotoilee.

15-vuotias tyttö voisi päästä ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan kolmasosan tuomiostaan.

Asianajaja: Ihan varmasti katuu

Tytön puolustuskaan ei kiistä tapahtumia. Hänen asianajajansa Kaarle Gummerus myöntää, että tytön ajatus on ollut aiheuttaa samaan poikaan ihastuneen luokkakaverin kuolema.

Puolustus myöntää tapon mutta kiistää murhan. Puolustuksen näkemys poikkeaa syyttäjän näkemyksestä lähinnä vakaan harkinnan osalta.

– Asioita on pohdittu ja jollain tasolla suunniteltu, Gummerus sanoo.

Tyttö oli esimerkiksi tehnyt netissä hakuja vaarallisista aineista. Tyttö ei kuitenkaan hyödyntänyt netistä löytämiään tietoja, painottaa asianajaja. Tyttö valitsi tuulilasinpesunesteen, koska sitä löytyi autotallista.

Asianajajan mukaan tyttö katuu tekoaan ja ymmärtää, että se oli väärin.

– Ihan varmasti (katuu), Gummerus sanoo.

Omaiset vastustivat salaamista huhujen takia

Murhakäräjät jatkuvat Seinäjoella vielä torstaina. Käräjäoikeus päätti käsitellä asian ilman yleisöä, eivätkä muut kuin asianosaiset päässeet näkemään syytettyä. Tytölle on tehty mielentilatutkimus, joka sekin puidaan salassa.

Istunnon salaamista vaativat tytön puolustus sekä edunvalvoja lähinnä syytetyn ikään vedoten. Uhrin omaiset olisivat halunneet mahdollisimman julkisen käsittelyn. Heidän mukaansa julkisuus olisi esimerkiksi katkonut siipiä omaisille raskailta huhuilta.

Tuomioistuimen mukaan ei ollut erityisen painavaa syytä, jonka perusteella 15-vuotiaan syytettä olisi pitänyt käsitellä poikkeuksellisesti julkisesti.

Oikeus antaa aikanaan asiassa tuomion, josta se laatii myös julkisen selosteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seinäjoen teinisurmaajalle vaaditaan pitkää rangaistusta – suunnitteli tappamista

Asianajaja: Seinäjoen teinimurhasta syytetty katuu

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.