Syyttäjä: Kansanedustaja Veera Ruoho joutui niskaleikkaukseen Teuvo Hakkaraisen väkivallan seurauksena

Syy kansanedustaja Veera Ruohon (kok.) kesäkuiseen niskaleikkaukseen löytyy Teuvo Hakkaraisen (ps.) pahoinpitelystä, sanoo syyttäjä hovivalituksessaan. Hakkarainen tuomittiin pahoinpitely- ja ahdistelujutussa käräjillä sakkoihin, mutta syyttäjä Eija Velitski vaatii hänelle kahden kuukauden ehdollista vankeutta.

Hovioikeus on myöntänyt jatkokäsittelyluvan reilu viikko sitten.

– Asiassa on kysymys voimakkaan väkivallan kohdistumisesta kaulan alueelle, mistä on aiheutunut Veera Ruoholle pitkäkestoista kipua ja särkyä kaulan alueelle sekä järkytyksen aiheuttamaa unettomuutta, valituksessa todetaan.

STT kertoi kesäkuussa, että Ruoho jäi sairaslomalle niskaleikkauksen takia. Syyttäjä kertoo valituksessa, että Ruohon vanha niskavamma alkoi oireilla joulukuisen väkivallan jälkeen ja johti kuukausia kestäneeseen kipuun ja särkyyn ja lopulta leikkaukseen.

 Käräjäoikeuden mukaan Hakkarainen pahoinpiteli ja ahdisteli seksuaalisesti kollegaansa joulukuussa eduskunnan kuppilassa. Ratkaisun mukaan Hakkarainen tarttui Ruohoa niskasta kiinni ja yritti suudella väkisin. Hakkaraisen puolustus luonnehti toimintaa muun muassa "karhun halaukseksi".

Ehdollinen voisi johtaa erottamiseen

Jos Hakkarainen tuomittaisiin syyttäjän vaatimusten mukaisesti, saattaisi seurauksena olla erottaminen eduskunnasta. Erottaminen edellyttäisi joko lainvoimaista tuomiota ennen vaaleja tai sitä, että Hakkarainen valitaan kolmannelle kaudelle.

 

Perustuslain mukaan eduskunta voi tutkia ja päättää lainvoimaisella tuomiolla vankeuteen tuomitun erottamisesta. Eduskunnan päätöstä edeltää perustuslakivaliokunnan lausunto.

Viime kädessä asian läpiviemisestä vastaa puhemies ja puhemiesneuvosto. Hallintojohtaja Pertti Rauhio pitää varsin epätodennäköisenä, että asia ei mahdollisen lainvoimaisen tuomion jälkeen etenisi.

– Käytännössä ajatus siitä, että asiaa ei vietäisi harkittavaksi, on aika teoreettinen, kun se on tuolla tavalla kirjattu perustuslakiin.

Tuomio tai perustuslakivaliokunnan lausunto itsessään ei riitä vielä erottamiseen, vaan päätökseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnasta.

Viimeksi joutui lähtemään Kauko Juhantalo (kesk.), mutta hänenkin tuomionsa jälkeen eduskunta joutui äänestämään. Juhantalo tuomittiin vuonna 1993 ministerinä lahjuksista ehdolliseen vankeuteen.

Pääsyy valittamiseen tekotavassa

Velitski kertoi kesäkuussa, että pääsyy valittaa tuomiosta johtuu tekotavasta. Velitskin mukaan kuristusotteen käyttäminen ei ole sovitettavissa pelkällä sakolla.

– Kyseessä on teko, jossa hengenlähtö voi olla hyvin lähellä, hän sanoi STT:lle.

Hakkarainen ei ole vielä toimittanut hovioikeudelle vastaustaan. Vastauspyynnön määräpäivä on lokakuun alussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .