Syyttäjä: Miesjoukko toi Suomeen laittomasti yli 50 ihmistä

Syyttäjä vaatii vankeutta irakilaistaustaiselle miesjoukolle, joka syytteen mukaan toi yli 50 ihmistä laittomasti Suomeen. Syytetyt myöntävät neuvoneensa ja majoittaneensa Suomeen tulleita ihmisiä, mutta heidän mielestään kyse on ollut pelkästään sukulaisten ja muiden maanmiesten auttamisesta.

Juttu on Suomen oloissa epätavallisen laaja. Kaikkia maahantulojärjestelyihin osallistuneita ei ole saatu kiinni, vaan osa on jäänyt poliisille ja syyttäjälle tuntemattomiksi.

– Suuri syytettyjen määrä tekee jutusta poikkeuksellisen, toteaa kihlakunnansyyttäjä Sirpa Väätäinen.

Jutun käsittely aloitettiin Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Syytettyjä on yksitoista. Osaa heistä syytetään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja osaa perusmuotoisesta.

Törkeästä rikoksesta syytetyt toimivat syyttäjän mukaan osana järjestäytynyttä rikollisuutta. Rikoshyötyä eli maksuja matkalaisilta kertyi syytteen mukaan yhteensä yli 60 000 euroa.

Osa tuoduista on sukulaisia

Syytettyjen tavoin suurin osa maahan tuoduista on kotoisin Irakista. Suomeen tuotujen joukossa on miehiä, naisia ja lapsia.

Suurin osa syytetyistä asuu Suomessa. Muutamat asuvat Ruotsissa ja yksi Itävallassa. Vanhin syytetyistä on 57-vuotias, nuorin 26-vuotias.

Osa Suomeen kuljetetuista ja saatetuista on syytettyjen veljen- tai sisarenpoikia, serkkuja tai muita sukulaisia.

Syytetyt kiistivät oikeudessa, että he olisivat saaneet toiminnastaan mitään taloudellista hyötyä. Päinvastoin osa heistä kertoi lainanneensa tulijoille rahaa matkalippuihin.

Toistakymmentä eri matkaa

Syytteen mukaan maahantuontireitti on kulkenut muun muassa Turkin, Saksan ja Ruotsin kautta. Myös Kreikan ja Itävallan kautta Tanskaan kulkevaa reittiä on syytteen mukaan käytetty.

Ihmisiä tuotiin ja saatettiin Suomeen viime vuoden kesällä ja syksyllä. Syytteen mukaan matkoja järjesteltiin toistakymmentä eri kertaa.

Oikeus käsittelee perjantaina tarkemmin tapahtumien kulkua. Todistajia on määrä kuulla ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.