Syyttäjä: Näyttelijä Aku Hirviniemi kutsui kadulla tapaamansa 17-vuotiaat tytöt kotiinsa ja hiplaili molempia paidan alta ja takapuolesta – Hirviniemi kiistää syytteet ahdistelusta

Hirviniemi oli tapahtuma-aikaan humalassa.

Syyttäjän mukaan näyttelijä Aku Hirviniemi ahdisteli viime kesäkuussa kahta kotiinsa kutsumaansa 17-vuotiasta tyttöä. Hirviniemi oli öisen esittelykierroksen aikana hiplaillut kadulla tapaamiaan tyttöjä paidan alta ja takapuolesta, syyttäjä sanoo.

Osittain julkisen haastehakemuksen mukaan Hirviniemi myöntää, että oli humalassa ja kutsui kaksi nuorta naista kotiinsa tavattuaan heidät yöllä kadulla esitelläkseen heille kotiaan.

Esittelykierroksen jälkeen hän laittoi syyttäjän mukaan ainakin kaksi kertaa kätensä selkäpuolelta toisen tytön paidan alle. Syyttäjän mukaan tyttö otti Hirviniemen käden pois paitansa sisältä. Hirviniemi oli syyttäjän mukaan myös mennyt istumaan toisen tytön kanssa yhden istuttavaan tuoliin.

– Hirviniemi on tytön noustua ylös tuolista ottanut tätä vyötäröltä kiinni, vetänyt hänet syliinsä istumaan ja kosketellut takapuolta housujen päältä, syyttäjä sanoi.

Syyttäjä sanoo, että tyttö irrottautui Hirviniemen otteesta, minkä jälkeen Hirviniemi silitti tämän hiuksia ja otti sitten voimakkaammin kiinni tämän hiuksista.

Molemmat asiaomistajat ovat kokeneet Hirviniemen käytöksen ahdistavaksi, syytteessä sanotaan.

Tekojen epäillään tapahtuneen Riihimäellä viime kesäkuussa.

Syyttäjä vaatii Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta.

 

Puolustus: Teonkuvaus ei kaikilta osin vastaa syyttäjän näkemystä

 

Hirviniemi kiistää syytteet, mutta puolustus ei kommentoinut oikeudenkäynnin julkisessa osiossa tarkemmin kiiston yksityiskohtia.

– Tässä vaiheessa toteamme, että teonkuvaus on syyttäjän käsitys eikä kaikilta osin vastaa vastaajan näkemystä, sanoi Hirviniemen asianajaja Jan-Olof Nyholm syytteiden luvun jälkeen.

Hirviniemi kommentoi asiaa aamulla lyhyesti Facebook-tilillään. Hirviniemen mukaan kyse oli kotibileistä.

– Kotibileisiini liittyvän tapahtumakokonaisuuden käsittely alkaa tänään Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Olen edelleen sitä mieltä, etten ole tehnyt mitään, mikä olisi katsottavissa rikokseksi. En salassapitosäännösten takia voi lausua asiasta tämän enempää julkisuudessa, hän totesi.

 

Koskettelua, joka on omiaan loukkaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta

 

Seksuaaliseksi ahdisteluksi katsotaan tahallinen koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Kyse voi olla sivelystä, puristelusta tai taputtelusta, joka kohdistuu esimerkiksi rintoihin, sukuelimiin, takapuoleen tai reisiin. Myös suutelemista voidaan pitää seksuaalisena ahdisteluna.

Teon arvioinnissa kiinnitetään huomiota osapuolten ikään ja sukupuoliin. Myös tekijän ja kohteen välisellä suhteella on väliä. Ventovieraan teko voi olla seksuaalisen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta merkittävämpi kuin tutun. Toisaalta merkittävyyttä voi lisätä se, jos teossa käytetään väärin jonkinlaista luottamussuhdetta.

Seksuaalisen ahdistelun rangaistusasteikko on sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.