Syyttäjä: Nainen laati yksityiskohtaisen suunnitelman lapsensa, itsensä ja miehensä polttamisesta

Poliisi kertoi aiemmin, että sai tutkinnassa käsityksen naisen motiivista.

Nainen laati yksityiskohtaisen suunnitelman perheensä polttamisesta omakotitaloon Ilomantsissa ja teki jo asiassa valmistelutoimia, syyttäjä esittää. Naista syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syyttäjän mukaan nainen valmisteli tekoa noin kolmen ja puolen kuukauden ajan huhtikuusta elokuulle.

 – (Syytetty) on tehnyt itselleen muistilistan sytyttämiseen, pelastautumisen estämiseen ja suunnitelman muuhun täytäntöönpanoon liittyvistä toimenpiteistä, estänyt asunnon kahden palo- ja yhden häkävaroittimen toiminnan sekä hankkinut tekoa varten herkästi syttyvää nestettä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Simo Hämäläinen kertoi aiemmin, että nainen on myöntänyt aikoneensa polttaa perheen omakotitalon siten, että perhe olisi ollut sisällä talossa. Perheellä oli noin parivuotias lapsi.

Syyttäjä vaatii naiselle vankeusrangaistusta, joka voi olla ehdollinen. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi tuomita enintään neljä vuotta vankeutta.

Väliin viranomaisyhteistyön avulla

Poliisiin otettiin ensimmäisen kerran yhteyttä asiasta jo kesäkuun aikana. Toinen viranomainen oli huolissaan perheen turvallisuustilanteesta.

– Silloin jo pyrittiin ja onnistuttiin erilaisilla viranomaistoimilla vaikuttamaan siihen, että rikosta ei tapahtunut, Hämäläinen kertoi tutkinnan aikana.

Poliisi teki Hämäläisen mukaan rikoksen ennalta estämiseksi yhteistyötä lastensuojelu- ja terveydenhuoltoviranomaisten kanssa.

– En voi tarkemmin ilmoituksen tehnyttä viranomaista avata. Tämän yhteistyön kautta ilmoitus on kuitenkin tullut, hän sanoi.

Nainen vangittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa elokuun puolivälissä ja on edelleen vangittuna.

Hämäläinen kertoi aiemmin, että nainen on kertonut motiiveistaan poliisille.

– Hän on antanut oman käsityksensä motiiveista. Sen verran voin sanoa, että motiivi on liittynyt hänen henkilökohtaisiin asioihinsa, Hämäläinen kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.