Syyttäjä: Nokian Renkaiden yrityssalaisuuksia hyödynnettiin liki 35 miljoonan edestä

Valmisteluistunnolla käynnistyneessä jutussa syytettynä on kymmenen yhtiön entistä työntekijää.

Syyttäjä arvioi Nokian Renkaiden yrityssalaisuusjutussa rikoshyödyksi yhteensä jopa lähes 35:tä miljoonaa euroa. Aiemmin kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuo on arvellut, että yrityssalaisuusjuttu on Suomen laajin oikeudenkäynti lajissaan.

Syytettyinä on kymmenen Nokian Renkaiden entistä työntekijää. Heitä syytetään joko yrityssalaisuuden rikkomisesta, yrityssalaisuuden väärinkäytöstä, yrityssalaisuuden rikkomisen yrityksestä tai useammasta näistä. Tiedot oli saatu Nokian Renkaiden palveluksessa. Rikosepäilyt sijoittuvat aikavälille 2010–2013 Pirkkalaan ja Espooseen.

Epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

"Tietoja käytettiin uudessa firmassa"

Syyttäjän mukaan yrityssalaisuuksia käytettiin oikeudettomasti ja kerrottiin eteenpäin taloudellisen hyödyn saamiseksi tai rengasyhtiön vahingoittamiseksi. Yrityssalaisuuksia käytettiin haastehakemuksen mukaan hyväksi tarjoamalla, suunnittelemalla ja toteuttamalla rengastehdas- ja tuotannonkehityshankkeita. Nokialta lähteneet perustivat uusia yrityksiä tai siirtyivät toiseen alan yritykseen.

Nokialta viedyiksi epäillyissä tiedostoissa oli syytteiden mukaan kumiseosten reseptejä, rakennekuvia tunnetuista rengasmalleista, testiohjelmatulosteita, tietoja kehitettävistä tuotteista ja niin edelleen. Yksi syytetyistä oli haastehakemuksen mukaan hankkinut tiedostoja noin 26 000 kappaletta ja toinen noin 20 000.

Syyttäjän valtiolle menetettäväksi vaatima summa jakautuu syytettyjen ja yritysten kesken. Esimerkiksi Black Donuts Engineeringiä syyttäjä vaatii menettämään valtiolle rikoshyötynä 20 miljoonaa euroa ja IDG Internationalia yhdeksän miljoonaa.

Syytetyille miehille syyttäjä vaatii vankeutta, osalle ehdollisena.

Jutun puinti alkoi tiistaina valmisteluistunnolla Pirkanmaan käräjillä. Pääkäsittely alkaa tammikuussa.

Kaksi syytekohtaa on käsitelty aiemmin tunnustamisoikeudenkäynnissä marraskuussa. Ylen mukaan syytteessä ollut mies tunnusti vuotaneensa yrityssalaisuuksia. Hän sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.