Syyttäjä Pirkanmaan käräjäoikeudessa: Kiertelevät taidekauppiaat huijasivat väärennöksillä yli miljoona euroa

Suuren taideväärennösjutun kakkoshaaran käsittely alkoi käräjillä.

Ympäri Suomea kierrelleet taidekauppiaat ovat huijanneet asiakkailta yli miljoona euroa väärennetyillä tauluilla, syyttäjä sanoo.

Suuren taideväärennösjutun niin kutsutusta Sisä-Suomen haarasta luettiin torstaina syytteet Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan väärennettyjä teoksia on väitetty aidoiksi ja myyty ammattimaisesti vuosien ajan eri puolilla maata. Väärennettyjen taulujen joukossa on muun muassa Ellen Thesleffin, Helene Schjerfbeckin, Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen teoksia.

Syyttäjän mukaan väärennöksiä kaupattiin vuosina 2008–2014 ympäri Suomea Muoniosta Helsinkiin. Osa uhreista osti syytetyiltä useita teoksia. Syyttäjän mukaan suurin yksittäiselle ostajalle koitunut vahinko oli yli 220 000 euroa.

Tutkinnassa poliisi takavarikoi epäillyiltä 184 taulua, joista 165 todettiin väärennöksiksi.

Pääsyytetylle vaaditaan vähintään viisi vuotta vankeutta

Syyttäjän mukaan rikoshyödyn kokonaismäärä nousee yli miljoonaan euroon. Syytettyjä on seitsemän, ja asianomistajia eli väärennösten uhreja yli 30. Asianomistajien joukossa on yksityishenkilöitä ja yrityksiä.

Jutussa on nostettu kymmeniä syytteitä muun muassa useista törkeistä petoksista. Syyttäjä vaatii päätekijäksi katsotulle miehelle vähintään viiden vuoden vankeusrangaistusta. Hänen omaisuuttaan on myös asetettu vakuustakavarikkoon 736 000 euron edestä.

Myös kolmelle muulle syytetylle vaaditaan ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Jutun käsittely jatkuu Pirkanmaan käräjäoikeudessa liki toukokuun loppuun. Kaikkiaan käsittelypäiviä on varattu 32.

Jutussa on myös niin kutsuttu Helsingin-haara, josta odotetaan tuomiota myöhemmin tänä vuonna. Yhteensä noin parikymmentä vastaajaa on syytteessä muun muassa törkeistä petoksista. Väärennöksiä oli tehty esimerkiksi Schjerfbeckin, Ilja Repinin ja Hugo Simbergin maalauksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seitsemälle syytteet taideväärennösjutun Sisä-Suomen haarassa – syyttäjä: rikoshyöty yli 1,4 miljoonaa

Jättimäisen taideväärennösjutun "Sisä-Suomen haaran" esitutkinta valmistui