Syyttäjä: Terrorismiepäillyt hankkivat Land Roverin, tarkka-ampujan puvun ja lähtivät kohti Syyriaa

Juttuun liittyy myös neljäs poissaolevana vangittu mies, joka on syyttäjän mukaan yksi keskeisimmistä toimijoista

Syyttäjä vaatii kolmelle suomalaismiehelle vankeutta terrorismirikoksista. Heidän epäillään valmistelleen osallistumista taisteluihin Katiibat al-Muhajireen (KAM) -järjestön riveissä Syyriassa. Syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen pitää järjestöä terroristijärjestönä.

– Meillähän yhdistyneet kansakunnat, useat länsimaat ja myös EU pitävät yllä listauksia terroristijärjestöistä. Järjestö on ollut listalla ainakin jonkin aikaa ja se on ennen listalle tuloaan tehnyt yhteistyötä Isisin ja Al-Nusran kanssa, jotka ovat tällaisia al-Qaidan perillisiä, Hämäläinen sanoo STT:lle.

Hämäläisen mukaan tarkoituksena oli matkustaa Syyriaan tappamaan tai törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja. Puolustuksen mukaan järjestö ei ole terroristijärjestö eivätkä syytetyt ole pyrkineet taistelemaan terroristijärjestön riveissä.

Syytetyt, 37-vuotias ja kaksi 33-vuotiasta suomalaismiestä, eivät olleet paikalla oikeudessa tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa järjestetyssä valmisteluistunnossa. Kolmikkoa syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Lisäksi toista 33-vuotiasta syytetään koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja 37-vuotiasta värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Jutun kannalta merkittävää on ainakin se, onko järjestö Syyrian sodan "laillinen osapuoli" ja luokitellaanko ryhmittämä terroristijärjestöksi, sillä esimerkiksi sotarikoksen valmistelu ei ole kriminalisoitu Suomen laissa.

Syyttäjä: Päätös lähdöstä 2013

Syytteen mukaan miehet päättivät lähdöstä Syyriaan vuonna 2013. Tapaamisessa keskusteltiin syyttäjän mukaan muun muassa matkan rahoituksesta. Juttuun liittyy myös epäiltyjä talousrikoksia, joilla syytteen mukaan aiottiin rahoittaa Syyrian-matkaa. Talousrikoshaarassa on syytettynä kaksi terrorismirikoksista syytettyä ja kaksi muuta henkilöä.

Keväällä 2013 miehet hankkivat syyttäjän mukaan muun muassa maastokuvioisia ja sotilaskäyttöön tarkoitettuja vaatteita, tarkka-ampujan naamiopuvun, aselaukkuja, taisteluliivejä sekä erilaista teknistä laitteistoa. Yksi heistä hankki myös Land Rover -maastoauton. Osa epäillyistä sai syyttäjän mukaan aseellista koulutusta Georgiassa.

Kaksi miehistä ei koskaan päätynyt sanojensa mukaan Syyriaan asti. Syyttäjän mukaan suunnitelmat jäivät toteutumatta siksi, että paikallinen kontaktihenkilö Syyriassa kuoli taistelussa noin viikkoa ennen miesten suunniteltua saapumista maahan.

Neljäs mies on ollut yhteydessä Suomeen

Yksi syytetty meni Syyriaan kirjallisen vastauksensa mukaan tehdäkseen avustustyötä. Syyttäjän mukaan samassa seurueessa oli mukana neljäs, poissaolevana vangittu mies, joka päätyi myös Syyriaan. Hän on syyttäjän mukaan on yksi keskeisimmistä toimijoista.

– Hän lähti yhdessä tämän muun ryhmän kanssa kohti Syyriaa ja on käsityksemme mukaan siellä edelleenkin, syyttäjä Hämäläinen sanoi.

Kyseinen 27-vuotias mies kertoo Twitter-tilillään asuvansa tällä hetkellä Syyriassa Atmen kylässä. STT on varmistanut kahdesta eri lähteestä, että tili kuuluu miehelle.

Hän kertoo olleensa yhteydessä keskusrikospoliisiin sähköpostitse ja asianajajan kautta.

Käsittely jatkuu marraskuun lopussa, jolloin miehet on velvoitettu saapumaan paikalle sakon uhalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Terrorismijutussa poissaolevana vangittu 27-vuotias mies kertoo asuvansa Syyriassa

Muslimipiireissä liikkunut todistaja kertoi poliisille, että Helsingissä toimi radikalisoitunut joukko

Syyttäjä: Terrorijärjestön riveihin pyrkineet miehet rahoittivat toimintaa talousrikoksilla – käsittely alkaa