Syyttäjä: Uuraisten epäilty bussikaappaaja huusi "Allahu Akbar"

Syyttäjä vaatii Uuraisilla linja-autokuskiin kiinni käyneelle miehelle noin kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Vuonna 1987 syntynyttä miestä syytetään ensisijaisesti kaappauksesta tai kaappauksen yrityksestä. Mies tarttui syyttäjän mukaan kesken ajon linja-auton ohjauspyörään ja vaikutti tai yritti vaikuttaa ajoneuvon ohjaukseen. Ajonopeus oli noin 80 kilometriä tunnissa. Autossa oli kuljettajan lisäksi 11 matkustajaa.

Mies oli syyttäjän mukaan matkalla tuttaviensa kanssa Espoosta Kemiin. Syyttäjän mukaan hän huusi useamman kerran arabiankielisen "Allahu Akbar" -huudon samalla kun ryntäsi auton etuosaan. Suomeksi lause tarkoittaa "Jumala on suurin".

Miehen matkakumppanit havahtuivat huutoihin ja lähtivät pysäyttämään miestä, sillä he kokivat, että islamilaisen uskontunnustuksen huutaminen johtaisi pahoihin asioihin. Bussikuski ehti reagoida huutoon ja hiljentää vauhtia, minkä jälkeen matkakumppanit taltuttivat sekavasti käyttäytyneen epäillyn. Kyseiset matkakumppanit olivat miehen tuttavia vastaanottokeskuksesta.

Mies ehti syyttäjän mukaan tehdä kuljettajalle väkivaltaa tarttuessaan tätä voimakkaasti kiinni ranteesta. Syytteen mukaan mies myös puri sivullista kädestä, potkaisi toista jalkaan ja harasi häntä kiinni ottaneita poliiseja vastaan.

Tapaus sattui Nelostiellä joulukuun 4. ja 5. päivän välisenä yönä.

Miestä syytetään kaappauksen lisäksi huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, kolmesta pahoinpitelystä ja virkamiehen vastustamisesta.

Mies kiisti syytteen kaappauksesta. Hän kertoi olleensa paniikissa, menneensä linja-auton etuosaan ja horjahtaneensa kuljettajan päälle. Hänellä ei kuitenkaan oman kertomuksensa mukaan ollut tarkoituksenaan suistaa linja-autoa tieltä. Mies myönsi syytteistä huumausaineen käyttörikoksen sekä tapahtuman jälkeiset pahoinpitelyt. Poliisia vastaan kamppailemista mies piti vain haitantekona virkamiehelle, mikä johtui syytetyn mukaan siitä, että poliisi oli kohdellut häntä huonosti.

Puolustuksen mukaan mies huusi "Allahu Akbar", koska oli hädissään ja huusi jumalaansa apuun. Miehen mukaan hän oli lähtenyt auton etuosaan päästäkseen pois ajoneuvosta, ja hänen kaverinsa tulkitsivat tilanteen väärin.

Matkakumppanit kertoivat oikeudenkäynnin tauolla Keskisuomalaiselle, että syytetty on kotoisin Irakista.

Loimaalla erillinen kaappaus

Suomessa sattui joulukuussa toinenkin epäilty bussikaappaus Varsinais-Suomen Loimaalla 4. joulukuuta eli Uuraisten tapausta edeltävänä päivänä.

Loimaan tapauksessa epäilty onnistui poliisin mukaan vääntämään linja-auton rattia niin, että bussi ohjautui vastaantulevien kaistalle ja osui toiseen linja-autoon. Keskusrikospoliisin ja Suojelupoliisin selvityksen perusteella Loimaan ja Uuraisten tapauksilla ei ole yhteyttä toisiinsa. Epäillyt eivät tunteneet toisiaan millään tavalla, eikä heillä ole edes yhteistä kieltä.

Loimaan epäillystä bussikaappauksesta on nostettu jo aiemmin syytteet kaappauksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .