Syyttäjä vaatii iskun valmistelusta yli 3,5 vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii yliopistoiskun suunnittelusta syytetyille yli kolmea ja puolta vuotta vankeutta. Jutun käsittely on jatkunut Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin yliopistoon suunnitellun iskun valmistelusta epäillyt aikoivat syyttäjän mukaan surmata 50 ihmistä ampuma-aseilla ja myrkkykaasulla. Lisäksi syyttäjä katsoo loppulausunnossaan, että mielentilatutkimuksen tekeminen olisi perusteltua.

Syytetty kaksikko on kiistänyt syytteet.

Yliopistoiskun valmistelua ruotivilla käräjillä kuultiin tänään syyttäjän ja puolustuksen nimeämiä todistajia. Ensimmäisenä Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin nuorta, jota yritettiin houkutella mukaan. Sermin takaa kuultu todistaja kertoi, että häntä houkuteltiin mukaan netissä, tor-verkossa. Nettikirjoittelun perusteella suunnitelma vaikutti hänestä uskottavalta. Hän kuitenkin sanoi oikeudessa, ettei olisi koskaan lähtenyt mukaan.

Hän kertoi asiasta kahdelle kaverille, joista toinen ilmoitti poliisille.

Nuoren jälkeen oikeudessa kuullaan todistajia, joiden avulla pyritään arvioimaan, olisivatko syytettyjen suunnitelmat olleet realistisia. Joukossa on muun muassa aseliikkeiden edustajia.

Puolustuksen mukaan suunnitelmat eivät olleet toteuttamiskelpoisia. Syytettynä olevat parikymppiset, mies ja nainen, kiistävät syytteen. Syyttäjä on toista mieltä, ja hän vaatii kaksikolle vankeutta iskun suunnittelemisesta. Suunnittelemisen tarkoituksena oli surmata kymmeniä ihmisiä Helsingin yliopistolla.