Syyttäjä vaatii kolmelle uusnatsille tuomiota väkivaltaisen mellakan johtamisesta – Yhdellä itse tehty putkihaulikko

Asianomistajat ohjattiin sisään eri ovista mahdollisten konfliktien välttämiseksi. Käsittelyn alku sujui ilman hämminkiä.

Elokuussa 2015 Jyväskylässä olleeseen, Suomen vastarintaliikkeen järjestämään mielenilmaukseen liittyvien mellakkasyytteiden käsittely on alkanut Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Syytettynä on kaikkiaan 22 miestä. Kymmenen heistä ei saapunut paikalle käsittelyyn.

Ilta-Sanomien mukaan yksi ulkomailla asuva syytetty on ollut tavoittamattomissa viimeisen kuukauden ajan, joten hänelle ei ole saatu tietoa oikeudenkäynnissä.

Kolmelle syyte mellakan johtamisesta

Syyte on luettu kolmelle väkivaltaisen mellakan johtamisesta. Näistä yksi on vastarintaliikkeen johtaja ja yksi on liikkeen aktiivijäsen.

Yksi mellakan johtamisesta epäilty on tuomittu aiemmin Oulussa tehdystä kokoomuksen vaalityöntekijän pahoinpitelystä. Pahoinpitely tapahtui Oulussa huhtikuussa 2011. Miehestä on aiemmin puhuttu järjestön Suomen-johtajana, mutta liikkeen sivujen mukaan järjestöä johtaa tällä hetkellä kuusihenkinen valtuusto, jossa on kaksi jäsentä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Verkkosivujen mukaan mies ei ole valtuustossa.

Toinen syytetty on Jesse Torniainen, joka tuomittiin Helsingin asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan. Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan asiaa käsitellään vielä hovioikeudessa.

Syytteen mukaan kolmikko johti mellakkaa ja kokosi joukon jäseniä hyökkäystä varten. Joukko siirtyi Jyväskylän keskustassa Kirkkopuistosta ensin kävelykadulle, jossa yksi syytetyistä antoi käsimerkin hyökkäykseen. Toinen syytetyistä viittoi ja antoi merkkejä kootakseen joukkoja kasaan. Joukko eteni keskustassa sijaitsevan kauppakeskuksen tuulikaappiin, jossa se myös esti poliisin pääsyn sisään.

Kolmas syytetyistä oli mukana hyökkäämässä asianomistajien kimppuun, syyttäjä kertoo.

19 syyte väkivaltaisesta mellakasta

19 väkivaltaisesta mellakasta syytettyä osallistuivat toimintaan seuraamalla yhtä johtajaa kauppakeskukseen. Yhdellä syytetyistä oli kädessään lippu, jolla tämä ainakin yritti lyödä yhtä asianomistajaa. Yksi puolestaan yritti estää kilvellä poliisien pääsyä pahoinpitelypaikalle.

Lopulta syytetyt ryntäsivät muun joukon mukana asianomistajia kohti ja muodostivat heidän ympärilleen ringin, jotta ulkopuoliset eivät näkisi tapahtumia.

Osa syytetyistä oli varustautunut mellakkaan lipputangoin, kilvin, suojaliivein, suojalasein, rystysvahvikkein, käsinein, kaasusumuttein ja hammassuojin.

Seitsemän sai syytteen pahoinpitelystä. Syytteen mukaan he pahoinpitelivät uhreja potkimalla ja lyömällä. Yksi syytetyistä myös kuvasi pahoinpitelyä. Syytteen mukaan yksi kolmesta uhrista menetti ainakin hetkellisesti tajunnan. Uhrit kärsivät kivusta ja ruhjeista pään ja vartalon alueilla.

Yksi mellakan väkivallan kohteista on Jyväskylän vuoden 2013 kirjastopuukotuksen uhri. Poliisi ja sittemmin syyttäjä ovat epäilleet uusnatsien tunnistaneen hänet. Vuonna 2013 häntä puukotettiin Äärikoikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa. Kaikkiaan pahoinpitelyn uhriksi Jyväskylän Sokoksen ovilla joutui syyttäjän mukaan kolme henkilöä.

Kaksi sai syytteen haitanteosta virkamiehelle heidän estettyään poliisin pääsyn paikalle.

Lisäksi syytteessä on vielä yksi henkilö ampuma-aserikoksesta, sillä kotietsinnässä tämän asunnostaan Jyväskylästä löytyi omavalmisteinen putkihaulikko ja patruunoita.

Alku viivästyi

Vielä vajaat puoli tuntia ennen suunniteltua alkamisajankohtaa syytetyt jonottivat pihalla pääsyä istuntopaikalle. Asianomistajat puolestaan ohjattiin sisään eri ovista mahdollisten konfliktien välttämiseksi. Poliisiautot kiersivät istuntopaikkaa, ja sisääntulijoille tehtiin tarkat turvatarkastukset.

Pihalla jonottaneissa syytetyissä turvatoimien viemä aika herätti myös närkästystä.

– Aika monella on sovittu tapaaminen asianajajan kanssa, mutta nyt se ei näytä onnistuvan, yksi syytetyistä sanoi.

Oikeuskäsittely alkoi myöhässä, kun vasta noin kello 9.15 päästiin tarkastamaan läsnäolijoita. Syyttäjä aloitti syytteen luvun vasta puoli kymmenen jälkeen.

Poliisit ympäröivät Cygnaeustaloa

Käsittelyyn on varattu aikaa koko viikko. Oikeuskäsittely pidetään poikkeuksellisesti Cygnaeustalolla asian laajuuden takia.

Turva-alan yrityksen lisäksi paikalla oli runsaasti poliiseja valvomassa Cygnaeustalolle saapumisen sujuvuutta. Myös salissa oli käsittelyn alkaessa useita poliiseja. Oikeuskäsittelyn alku sujui ilman hämminkiä ja läsnäolotarkistuksen jälkeen syyttäjä aloitti syytteen luvun.

Nykyään Suomen vastarintaliikkeestä ei enää puhuta, vaan järjestö toimii Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tunnusten alla.

Käsittelylle on varattu aikaa perjantaihin asti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .