Syyttäjän avainkuultava pyörsi puheensa Aarnion huumeista

Jari Aarnion huumeista esitutkinnassa kertonut nainen mitätöi oikeudessa aiemmat puheensa.

Nainen kertoi nimenneensä Aarnion osalliseksi huumeisiin, koska tuskastui keskusrikospoliisin (KRP) painostukseen ja tuli siihen lopputulokseen, ettei tutkinta ole rehellistä.

– Aarnion nimi haluttiin. Se oli ainoa, joka kelpasi. Tämä tutkinta olisi joka tapauksessa jatkunut, kunnes saadaan joku linkitys Aarnioon, nainen sanoi Helsingin käräjillä tiistaina.

Hän kertoi sepittäneensä poliisille sadun, jossa hän sotki itsensäkin huumeisiin. Nainen ihmettelee, että Aarnio-jutun neljä syyttäjää uskovat sen kyseenalaistamatta. Yhden hän vielä ymmärtäisi.

Naista syytetään yhdessä Aarnion ja parin muun kanssa sadoista kiloista tynnyreissä salakuljetettua hasista.

– Syytteet ovat täysin tuulesta temmattuja, ja tuomio, jota haetaan, on myös aivan järjetön.

"Enhän minä poliisille kontakteja anna"

Esitutkinnassa nainen kertoi tehneensä Aarnion kanssa hasiskauppaa ja antaneensa tälle vuosien saatossa kymmeniätuhansia euroja käteistä. Lisäksi nainen kertoi antaneensa Aarniolle huumekontakteja Hollannista.

Oikeudessa nainen pyörsi puheet hasiksesta ja kontaktien antamisesta. Hän huomautti, ettei ole suostunut allekirjoittamaan kaikkia kuulustelupöytäkirjojaan.

– Olen kuitenkin koko ajan tiennyt, että Jari Aarnio on poliisi. Enhän minä poliisille anna mitään kontakteja. Eikä asia olisi edes yksin minun. Kai siinä olisi hollantilaisillakin sanottavaa, että haluavatko he olla Suomen poliisin kanssa tekemisissä vai eivät.

Nainen kertoi olleensa Aarnion kanssa tekemisissä välillä tiiviistikin. Nainen kertoi yhteydenpidosta myös muutamiin muihin Helsingin huumepoliiseihin, vaikka esitutkinnassa nainen puhui vain Aarniosta.

Yhteyttä huumepoliisiin nainen piti kännyköillä ja liittymillä, joita ei muuhun käytetty. Nainen ei oikeudenkäynnin julkisessa osuudessa juuri valottanut yhteydenpidon syitä.

Naisen puheet liittymistä ja yhteydenpidosta osuivat oikeudessa yksiin Aarnion ja hänen syytteessä olevien alaistensa puolustuksen kertomusten kanssa. Nainen sanoi, ettei hän aina tiennyt, kenen poliiseista kanssa oli tekemisissä, koska puhelimia saattoi käyttää useampi huumepoliisi.

"Poliisi pudottaa rahaa postiluukusta"

Nainen kertoi myös, että KRP yritti esitukinnan aikana tehdä kaupat Aarniosta. Syytteistä olisi naisen mukaan luovuttu, jos hän olisi suostunut todistajansuojeluun ja vaihtamaan henkilöllisyytensä.

– On voitu puhua vain suojelusta. Lyhykäisesti tarkoittaa sitä, että kotoa kun lähdetään, sinne ei enää palata.

Helsinkiläisnainen kertoi ihmetelleensä, miksi hän olisi tarvinnut suojelua. Hän ei koe uhkaa Aarnion taholta, mutta suojelua tarjonneeseen tahoon hän ei luota.

Aarnio-jutun tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä Jukka Haavisto sanoi STT:lle tiistaina, ettei naisen kanssa ole pyritty käymään kauppaa todistajansuojelulla.

Nainen kertoi saaneensa KRP:ltä myös lahjoja jo ennen kuin hän kertoi huumekaupoista Aarnion kanssa. Naisen mukaan postiluukusta putoaa joka kuun lopussa pieniä summia rahaa. Lisäksi poliisi on antanut hänelle puhelimia ja puheaikaa. Nainen mainitsi oikeudessa myös saamastaan skootterista.

– Lahjonnasta voisi puhua. Ei sanomisiani suorastaan ole ostettu, mutta kyllä se sellaiselta vaikutti, nainen sanoi.

Tutkinnanjohtaja Haavisto sanoi, ettei ole tiennyt minkäänlaisista rahalähetyksistä.