Syyttäjän ja syytetyn seksissä ei ollut kyse lahjonnasta, KKO katsoi

Korkein oikeus hylkäsi Ahvenanmaan ex-maakuntasyyttäjän lahjussyytteet juhannusyöstä 2015.

Ahvenanmaan entisen maakuntasyyttäjän lahjus- ja virkarikossyytteet kaatuivat keskiviikkona myös korkeimmassa oikeudessa (KKO). Jens-Erik Buddia syytettiin lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet liittyivät ravintolailtaan ja sen jälkeisiin tapahtumiin Maarianhaminassa juhannuksena 2015. Budd tapasi ravintolassa naisen, joka oli syytettynä hänen ajamassaan pahoinpitelyjutussa. Alkuun Budd ja nainen keskustelivat oikeusjutusta ja muun muassa mahdollisuudesta sovitteluun ja korvauksiin.

Ravintolasta kaksikko siirtyi Buddin asuntoon, jossa heidän välillään oli seksuaalista kanssakäymistä.

Nainen muutti todistustaan kesken kaiken

Tapausta käsiteltiin ensimmäiseksi hovioikeudessa, koska syytettynä oli syyttäjä. Turun hovioikeudessa viime vuonna Buddille luettiin syytteet paitsi lahjus- ja virkarikoksista, myös naisen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Pakottamisesta ei kuitenkaan löydetty näyttöä, ja lopulta nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen väärästä ilmiannosta. Kaikki muut syytteet jutussa hylättiin.

Valtakunnansyyttäjä vei asian korkeimpaan oikeuteen ja vaati, että Budd tuomitaan lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ja nainen lahjuksen antamisesta.

KKO:n ratkaistavana oli, voidaanko Buddin ja naisen välinen seksi katsoa lahjukseksi. Oikeus puntaroi myös naisen antamien, toisistaan poikkeavien lausuntojen todistusarvoa.

Tuoreeltaan tapahtuneen jälkeen nainen kertoi poliisille, että Budd oli vaatinut häneltä seksuaalisia palveluksia vastineeksi siitä, että auttaa naista oikeudessa. Myöhemmissä kuulusteluissa nainen kuitenkin kiisti asian.

KKO katsoi, että ensi kertaa poliisille puhuessaan nainen oli alkoholin vaikutuksen alaisena ja muutenkin tilassa, jossa hänen oikeustoimikelpoisuudestaan ei ollut varmuutta. Siksi lausunnon todistusarvoa oli pidettävä vähäisenä.

KKO: Keskustelu baarissa ei rikkonut virkavelvollisuutta

KKO:n mukaan oli mahdollista, että Buddin ja naisen välinen seksi oli vain jatkoa heidän yhdessäololleen päihtyneinä ravintolassa. Siksi sillä ei oikeuden mukaan voida katsoa olleen sellaista yhteyttä naisen pahoinpitelyjuttuun, jota lahjusrikoksen tunnusmerkistön täyttyminen vaatisi.

KKO:n mukaan myöskään pelkästään se, että nainen hakeutui ravintolassa ennalta tuntemansa Buddin seuraan ja puhui tälle oikeusjutusta, ei osoita pyrkimystä vaikuttaa Buddin toimintaan jutussa. Näin ollen oikeus katsoi, ettei kumpikaan syyllistynyt asiassa lahjusrikokseen.

KKO:n mukaan ei myöskään ollut näyttöä siitä, että Budd olisi enää myöhemmin yöllä puhunut jutusta. Oikeuden mukaan baarissa käyty keskustelu käytiin niin yleisellä tasolla, ettei sitä voida pitää virkavelvollisuuden rikkomisena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa, Keski-Suomessa ei uusia tapauksia – katso oman kuntasi tartuntatilanne

Aamu-uinnilla polskinut hirvi hätkäytti Palokkajärvessä – "Yritti muutaman kerran nousta"

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – apulaisoikeusasiamies vaatii korjaamaan käytäntöjä

Keski-Suomen rajalla käynnistyy uuden tuulivoima-alueen rakentaminen tällä viikolla

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Jyväskyläläiset Mi Reh ja Dar Meh hankkivat asuntolainan käsirahan mustikoita poimimalla – pankki epäili rahanpesusta

Marjoista rahaa talven varalle – Pentti Jeronen suivaantui yrityksille, mutta yksityishenkilöille mustikkaa menee

Nelostien rinnakkaistien uusi osuus Hirvaskankaalla otetaan ensi viikolla käyttöön murskepintaisena – muutoksia myös joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyihin

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Nyt puhuu Jyväskylän vankilassa pitkää rangaistusta suorittava Markus: "Minusta vaarallisempia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole vielä tehneet virheitä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.