Tähtiharrastajat juhlistivat ihmisen ensimmäisiä askelia Kuussa Jyväskylän satamassa

Kuluva vuosi on ollut yhtä juhlaa paikallisille avaruuden ystäville. Vuonna 1959 toimintansa aloittanut Jyväskylän Sirius ry juhlisti ihmisen ensimmäisiä askelia kuussa maanantaina, kun Apollo 11 -lennon huippuhetkestä tuli viikonloppuna kuluneeksi 50 vuotta.

Tähtiharrastajat pystyttivät aamulla Jyväskylän satamaan tarkkailupisteen, jossa halukkaat pääsivät kurkistamaan matalalla länsitaivaalla lepäävään Kuuhun ja idästä nousevaan Aurinkoon.

– Parhaiten näkyvä kohde päivätaivaalla on meidän oma tähti, joten ilman muuta otettiin Aurinko näytökseen mukaan, kertoo puheenjohtaja Arto Oksanen.

Sää suosi katselijoita, sillä kirkkaalla taivaalla ei ollut varhain maanantaina edes pilvenhattaroita. Aurinkoa saattoi ihailla aurinkoteleskoopilla, minkä lisäksi Kuuta ja taivasta pääsi tähyilemään kahden tähtikaukoputken sekä kiikareiden läpi.

Jyväskylän Sirius ry viettää tänä vuonna omaa 60-vuotisjuhlaansa. Noin 200 jäsenen yhdistys on pysynyt elinvoimaisena, ja se tekee myös tieteellistä tutkimustyötä.

– Olemme aktiivinen yhdistys Suomen tähtiharrastuskartalla. Meillä on kolme tähtitornia, ja Suomessa on monta yhdistystä, joilla ei ole ensimmäistäkään, Oksanen sanoo.

Jyväskylän Siriuksen jäseniä yhdistää erityisesti kiinnostus ja uteliaisuus tähtitiedettä sekä muita luonnontieteitä kohtaan. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, jota taivaankappaleet kiehtovat.

– Olemme yrittäneet antaa hyvät puitteet harrastustoiminnalle eli saatavilla on opastusta, tähtitornia ja kaukoputkia sekä samanhenkisiä harrastajia.

Jos Kuuta ei päässyt ihmettelemään kaukoputkella maanantaina, tarjoutuu siihen mahdollisuus jälleen syksyllä. Jyväskylän Sirius järjestää kaikille avoimia tähtinäytäntöjä joka sunnuntai marraskuun alusta alkaen Rihlaperän tähtitornilla. Näytäntöihin on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .