Tähtiharrastajien syksyn kohokohta on vasta tulossa – hyviä bongauspaikkoja löytyy Jyväskylän seudulta paljon

Jyväskylän seudulla on useita tähtien bongaamiseen otollisia paikkoja. Tähtiharrastusyhdistys Sirius ry:n hallituksen jäsenen Harri Kiiskisen mukaan hyviä bongauspaikkoja ovat ainakin Nyrölän ja Hankasalmen observatoriot sekä Rihlaperän tähtitorni Jyväskylässä.

Tänä syksynä tähtiharrastajien yksi kokokohta on Kiiskisen mukaan komeetta 46P/Wirtasen näkyminen. Joulukuussa 2018 komeetta pyyhältää maapallon ohitse hyvin läheltä.

– Joulukuussa se on nähtävissä paljain silmin, kertoo Kiiskinen.

Hyviä pimeitä tähtienhavaintopaikkoja voi etsiä Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ylläpitämältä kartalta, jonne ihmiset ovat saaneet ilmoittaa sopivista bongauspaikoista.

Jyväskylän seudulta palvelun on listattu esimerkiksi Muuramen Saarenkyläntie, jossa on verraten pimeä ja avonainen paikka. Jyväskylässä Nenäinniemessä Hirvirannassa on puolestaan itään päin avautuva havaintopaikka.

Kiiskisen mukaan hyviä bongauspaikkoja on Jyväskylän seudulla paljon.

– Kun lähtee kaupungista poispäin, esimerkiksi Uuraisille, on paljon pimeitä paikkoja. Esimerkiksi Hyyppäänvuori Laukaassa on tosi hyvä paikka bongata revontulia, koska sieltä näkyy pohjoiseen eikä siellä ole hirveästi valoja. Itselleni läheisin paikka on Nenäinniemessä, jossa asun, kertoo Kiiskinen.

Näkötorni avoinna Tutkijoiden yössä

Kiiskisen mukaan helppo keino päästä tutustumaan tähtien bongaamiseen ovat esimerkiksi sunnuntaisin kello 19–20 Rihlaperän näkötornilla järjestettävät katseluillat. Katseluiltoja järjestetään marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka.

Seuraavan kerran Rihlaperän tähtitornilla tapahtuu kuitenkin jo 28. syyskuuta, jolloin torni on avoinna Tutkijoiden yö -tapahtumassa kello 20–24.

– Sinne ei tarvitse mitään omia välineitä, siellä on kaukoputket valmiina, kertoo Kiiskinen.

Kaukoputkella näkyvät ainakin kuu ja planeetat, muita kohteita ovat muun muassa kaksoistähdet ja kirkkaimmat tähtisumut.

Kansainvälisellä avaruusviikolla 4.–10. lokakuuta Nyrölän observatorio on avoinna yleisölle kello 20–21 joka ilta, jos sää on selkeä.

– Järjestämme myös kaikille avoimia tähtiharrastusiltoja joka kuun toisena torstaina, seuraavan kerran 11. lokakuuta Schildtin lukiolla Viitaniemessä.

Tähän mennessä syksy on ollut Kiiskisen mukaan tähtiharrastajan näkökulmasta melko tavanomainen.

– Revontulia ei ole hirveästi vielä ollut. Niitä on usein syksyllä. Kesällä oli jonkun verran hienoja valaisevia yöpilviä, kertoo Kiiskinen.

Kiiskisen mukaan tärkein tähtiharrastajien toive sään suhteen on pilvetön taivas.

– Lämpötilalla ei ole niin väliä. Parasta katseluaikaa tähtien ja revontulien tarkkailuun on pimeä aika, mutta asianmukaisilla välineillä aurinkoa ja kuuta voi katsella päivälläkin, kommentoi Kiiskinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ekaluokkalaiset siunataan koulutielle – tänä vuonna käytössä ennakkoilmoittautuminen

46-vuotias mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista Helsingissä

46-vuotias mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista Helsingissä

Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Ari Helmisen uutisanalyysi: Metsien mies Petri Honkonen teki palveluksen itselleen ja puolueelleen – lähti puheenjohtajakisaan

Euroopan koronatilanteen perusteella on todennäköisesti luvassa uusia rajoituksia maahantuloon Suomeen – vain kahdeksan Schengen-maata jää alle tartuntatapausten rajan

Päijänteen ja Keiteleen veneilijöille avautui reitti kohti Suomenlahtea – Kimolan kanavan kunnostus saatiin valmiiksi

Syntyykö Keski-Suomeen toukokuussa uusi ravikuninkaallinen? Henna Virkkuselta ilouutinen: "Hienoa saada varsa tuosta upeasta orista"

Keskustan varapuheenjohtaja Honkonen lähtee mukaan puheenjohtajakisaan

THL: Keski-Suomessa ei uusia koronatapauksia – katso oman kuntasi tilanne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.