Tällaista ei ole nähty yli sataan vuoteen – Keski-Suomen järvivedet laskeneet ennätysvauhtia

Kuuman ja kuivan kesän jäljiltä myös pohjavedet ovat alhaalla.

Vedenkorkeus on laskenut Keski-Suomen järvissä kesän aikana ennätyksellisen nopeassa tahdissa. Keväällä vedet olivat viime vuoden märän kesän jäljiltä harvinaisen korkealla, mutta tämän vuoden kuuma ja kuiva kesä on haihduttanut vettä tehokkaasti.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) nostaa esimerkiksi muutoksen nopeudesta Viitasaaren Muuruejärven. Siellä vedenkorkeus ei ole yli sadan vuoden mittausjaksolla muuttunut yhden kalenterivuoden aikana kertaakaan yhtä paljon kuin nyt.

Osassa Keski-Suomen järvistä vesi alkaa myös olla historiallisen alhaalla. Esimerkiksi Pihtiputaan Saanijärvessä sekä Saarijärven Summasjärvessä ja Karankajärvessä ei ole tähän aikaan vuodesta mitattu näin alhaisia vedenkorkeuksia. Järvien havaintohistoria ulottuu vuoteen 1910.

Maakunnan suurimmista järvistä Päijänteen vedenkorkeus oli elokuun lopussa 16 senttimetriä matalammalla kuin tähän aikaan keskimäärin. Muista suurista järvistä Keitele on noin 30 cm, Kivijärvi yli 20 cm ja Konnevesi vajaat 15 cm keskimääräistä alempana.

Ennusteen mukaan useimpien Keski-Suomen järvien pinnat alenevat syyskuun loppupuolelle saakka, ehkä pidemmällekin.

 

Myös pohjavedet ovat monin paikoin Keski-Suomea selvästi tavallista alempana. SYKEn mittauspisteistä Joutsassa pohjavesi on noin 50 cm ja Karstulassa noin 80 cm keskiarvon alapuolella. Sitä vastoin Laukaan mittauspisteellä pohjavesi on vain muutamia senttejä tavanomaista alempana.

SYKEn arvion mukaan pohjavesien pinnat jatkavat laskuaan, sillä maa on kesän jäljiltä yhä kuivaa. Yleensä pinnan lasku pysähtyy syys-lokakuun vaihteessa, mutta sateiden määrä ratkaisee, kuinka tänä vuonna käy.

Myös järvien pintojen ennustetaan laskevan edelleen, ellei runsaita sateita saada. Suurissa järvissä kuivumisen ennakoidaan jatkuvan pitkälle syksyyn.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .