Koska Lucialla ja Runebergilläkin – Tiedätkö miltä näyttää Kalevala-pulla? Tässä se on!

Lucialla ja Runebergillä on omansa ja jopa amerikkalaiselle halloweenillekin on kehitelty lukuisia versioita. Kalevalalta se vielä puuttuu – nimittäin oma leivonnainen.

Äänekoskelainen Reino Väisänen on kypsytellyt ajatusta Kalevala-pullasta jo vuosia. Hän on lukenut Kalevalan läpi etsiäkseen viittauksia ruokaan ja puhunut nimikkopullan kehittämisestä niin torin pullakauppiaalle, kansanmusiikin tutkijalle, kuhmolaiselle kotileipomolle ja Kalevalaisten Naisten Liiton väelle.

– Leivonnaisen pitäisi olla riittävän yksinkertainen, jotta sitä voitaisiin leipoa kodeissa Runebergin tortun tapaan, Väisänen toteaa ja haastaa samalla eri tahoja kehittelemään vihdoin Kalevalalle pullansa.

Väisänen kertoo, että Kalevalassa leivonnaisiin viitataan esimerkiksi mesileivällä, vehnäsellä ja kakkaroilla. Mainintoja löytyy myös marjoista ja hienoista jauhoista.

Väisänen on koeleiponut pullia useaan kertaan.

– Pohjaksi tehdään perinteinen pullataikina, joka kaulitaan ohrajauhojen avulla litteäksi levyksi.

Kanteleen muotoiset pullat Väisänen leikkaa tarkasti – viivoitin apunaan.

– Pulla voidellaan ensin hunajalla ja sitten kanteleen leveämpään päähän tehdään syvennys, johon laitetaan perunajauhoilla saostettua mustikkaa. Veitsellä vedetään viillot kanteleen kieliksi ennen paistamista, Väisänen kertoo.

Tänä vuonna vietetään Kalevalan 180-vuotisjuhlaa.

Oikaisu klo 16.24. Toisin kuin aluksi jutussa kerrottiin Kalevala-pullan kehittäjän etunimi on Reino, eikä Reijo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .