Tältä näyttää Keski-Suomen uusi keskussairaala Kukkumäessä – katso kuvat ja video

Vaaleanvihreä terässeinä kiiltää jo paikallaan leikkaussalissa uuden keskussairaalan Novan ytimessä Kukkumäessä Jyväskylässä.

Leikkausosastolla kolmannessa kerroksessa kaikki tarpeellinen on lähekkäin.

Vieri viereen nousee hyvää vauhtia 24 leikkaussalia ja niiden keskelle heräämö. Saman käytävän varrella on kymmenen synnytyssalia sekä kaksipaikkainen leikkaussali hätäsektioita varten.

Saleja urakoi nyt valmiiksi tiukassa tahdissa saksalaisen salitoimittajan HT Group GmbH:n oma urakkaporukka.

Työ käy tottuneesti, sillä asentajat ovat kiertäneet näissä töissä ympäri maailmaa. Jyväskylään on tuotu leikkaussaleihin tekniikkaa ja rakenteita, jotka tunnetaan laajalti esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta ei vielä Suomessa yhdessäkään toisessa sairaalassa, sanoo projektipäällikkö Jari Ilves.

Keski-Suomeen valmistuvassa uudessa sairaalassa tilat sallivat myös uudet työtavat.

– Yksi leikkaussaleista on niin sanottu hybridisali, jota ei nykyisessä sairaalassa ole. Siellä on käytössä leikkauksen aikana tarvittavat kuvantamislaitteet. Salia käytetään vaativien vammojen leikkauksessa ja verisuonikirurgiassa, kertoo Ilves.

 

Leikkausaleissa tekniikkaa on piilossa hygieenisten terässeinien suojissa: siellä ovat monitorit, kaasupisteet ja pistorasioita. Laitteiden paikkaa on salissa helppo vaihtaa. Tarvittaessa kokonainen seinälevy irtoaa kevyin konstein syrjään asennustöitä varten. Katossa tekniikka siirtyy uuteen paikkaan kiskoja pitkin.

Ratkaisut kertovat siitä, sairaala varautuu alati muuttuviin tarpeisiin.

– Yhdessä yössä voidaan tehdä ihmeitä. Saadaan uusia laitteita seinään tai jopa seiniä pois, vertaa Jari Ilves.

Sairaalan rakentaa SRV. Sopimuksen mukaan sairaala on valmis ja se rakentaja luovuttaa sen elokuussa ensi vuonna. Novan pitäisi olla täydessä käytössä vuoden 2020 loppuun mennessä. Lääkinnälliset laitteet on voitava asentaa testausta varten hyvissä ajoin jo ennen luovutusta.

Muuntuvien leikkaussalien avulla sairaanhoitopiiri valmistautuu sairaalatoiminnan muutoksiin. Varmalta näyttää se, että jatkossa Keski-Suomen keskussairaalan leikkaussaleissa operoivat muutkin kuin keskussairaalan omat lääkärit.

Sillä sairaala pyrkii tehostamaan toimintaansa.

– Tarjoamme saleja muille toimijoille vuokralle, silloin kuin meillä ei ole siellä omaa toimintaa. Tilaa on nyt iltaisin ja viikonloppuisin. Tulossa olisi ainakin Jokilaakson Terveys Oy leikkaamaan jämsäläisiä potilaita, jos Jämsän erikoissairaanhoito palaa soten myötä maakuntaan. Olemme alustavasti neuvotelleet esimerkiksi tekonivelleikkauksista ja gynekologisista leikkauksista, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Sidos Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Pihlajalinna-konsernin välillä on jo: molemmat omistavat osan Jokilaakson Terveys Oy:stä, joka vastaa Jokilaakson sairaalan toiminnasta.

Uusien toimijoiden tulo tuntuu myös muualla sairaalassa: esimerkiksi heräämössä ja vuodeosastoilla on oltava valmius ottaa vastaan potilaat, jotka leikataan iltaisin ja viikonloppuisin.

Mahdollista on myös, että sairaanhoitopiiri voisi ryhtyä myymään yksityisillä terveysmarkkinoilla myös oman henkilökuntansa osaamista kuten puhe-, psyko-, ja fysioterapeuttien palveluja sekä patologisia ja radiologisia palveluja, esittää Kinnunen.

Uudessa sairaalassa pisimmällä sisätöissä ollaan vuodeosastoilla. Kiinteät kalusteet ovat jo paikoillaan, matot on asennettu ja suojattu pahvien alle. Potilaan kaapin ovessa on valmiina numerolukko.

Novan vuodeosastolla jokaiselle potilaalle on tarjolla oma huone. Vuodeosastoilla hoidetaan kaikkien erikoisalojen potilaita. Yksityishuone auttaa infektioiden leviämisen estämisessä. Tarvittaessa potilaan huoneessa voi yöpyä myös omainen. Nojatuolista saadaan vieraalle vuodesohva, sanoo Jari Ilves.

Jokaiseen potilashuoneeseen myös ripustetaan mielialaa kohottamaan luontoaiheinen taulu. Sairaalan teemana on kansallispuistojen luonto.

Novassa petipaikkojen määrä laskee merkittävästi. Nyt niitä on vuodeosastoilla 450, uudessa sairaalassa vain 268 varattuna erikoissairaanhoidolle. Vähennys muuttaa sairaalan toimintatapaa.

Potilaat kotiutetaan leikkausten jälkeen nopeammin, ja työtä siirtyy vuodeosastoilta päiväsairaalaan ja päiväkirurgiaan. Toisaalta sairaala varautuu ottamaan vastaan entistä huonokuntoisempia potilaita, jotka tarvitsevat raskaita leikkauksia ja vuodeosastohoitoa, arvioi Kinnunen.

Sairaalan uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä viivästyy kilpailutusvaiheessa tehtyjen valitusten vuoksi. Järjestelmä on yhteinen Etelä- ja Itä-Savon, Pohjois-Karjalan sekä Vaasan sairaanhoitopiirin kanssa. Juha Kinnusen mukaan alkuvaiheissa ovat käytössä sekä vanha että uusi järjestelmä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .