Tältä näyttävät Linnan herkut – yksi suupala Keski-Suomesta

Tänäkin vuonna Linnan juhlien tarjoilluissa näkyy keskisuomalaisten kädenjälki. Tosin tällä kertaa koreasta juhlapöydästä löytyy aiempiin vuosiin verrattuna vähemmän maakunnassa tehtyjä herkkuja, mutta ainakin yksi suupala on tilattu Keski-Suomesta.

Presidentinlinnan palveluesimies Berit Mäkinen sanoo, että suolaisten juhlaruokien listalla olevat kotimaiset juustot tarjoillaan leipälastuilla, jotka on tilattu Jyväskylän seudulla sijaitsevalta pienyrittäjältä.

– En paljasta yrityksen nimeä, mutta se on ainoa Keski-Suomessa toimiva yritys, jonka ruokia olemme juhliin tänä vuonna tilanneet, Mäkinen sanoi.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton pääteema, kulttuuri, on otettu huomioon myös ruokatarjoiluissa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Jean Sibeliuksen, Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen syntymästä. Niinpä Presidentinlinnassa herkutellaan itsenäisyyspäivänä muun muassa Sibelius-kakkua sekä Sibelius- ja Sampo-keksejä. Näiden lisäksi vieraita hemmotellaan liudalla muita, taiteilijakolmikon suosimilla suolaisilla ja makeilla syötävillä.

– Otimme selvää, mitä taiteilijoiden ruokapöydissä tarjoiltiin ja olemme ideoineet niistä Linnan juhlien menun. Kaikki kolme olivat melkoisia herkkusuita ja voisi sanoa, että he ovat ainakin osanneet nauttia elämästä, kertoo keittiömestari Pipsa Heismaa.

Heismaan mukaan miehet olivat erityisesti jälkiruokien ystäviä ja esimerkiksi kinuski oli heidän suurta herkkua.

Siksi Linnassakin on tarjolla kinuskikakkua. Suolaisten listalla on muun muassa tomaattikakkua, johon idea saatiin Pekka Halosen kuuluisasta tomaattitaulusta.

Heismaan mukaan taitelijat söivät paljon myös metsän antimia, kuten sieniä ja marjoja, ja niitä pääsevät myös Linnassa juhlivat makustelemaan. Hän lisää, että ruoissa on suosittu kotimaisia raaka-aineita, pientuottajia ja -panimoita.

Tarjoiltavia on tilattu eri puolilta Suomea, ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana on myös Ahvenanmaa.

– Myös Jyväskylän seudulla tuotettavat leipälastut valmistetaan kotimaisista viljoista, Berit Mäkinen lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.