"Tämä ei ihan heti pysähdy" – Koulukiertue opettaa liikenneturvallisuutta käytännöllisesti ja havainnollistaen

17-kiloinen Luukas Niiranen istuu 25 000-kiloisen tukkirekan ratissa ja katsoo valtavan tuulilasin läpi. Kymmenen metrin päässä rekasta etuoikealla seisova Manuel Kelloniemi näkyy oikein hyvin, mutta metrin päässä keulasta vasemmalla olevasta Veera Vihanninjoesta ei näy hiustupsuakaan. Eppulaiset seisovat Suolahden Asemakadun koulun piha-alueelle ajetun täysperävaunuyhdistelmän läheisyydessä. Osa näistä pienistä jää vääjäämättä kuskin pukilta katveeseen.

– Tosi hyvin näkee kauas, mutta eihän tästä näekään lähelle, sanoo Niiranen.

Yhdistelmää ajava yrittäjä Markku Häyrinen tarttuu heti havaintoon.

– Siksi sinun kannattaa pysyä mahdollisimman kaukana ohi ajavasta autosta. Lastattuna tämä painaa 70 000 kiloa eli saman verran, kuin tehtäisiin torni 70 henkilöautosta. Tämä ei ihan heti edes pysähdy vauhdista, kertoo Häyrinen.

Metsä Group avasi perjantaina Äänekosken syksyisen liikenneturvallisuuskiertueen, joka kiertää kahdeksalla koululla. Isoilla kouluilla havainnolliselle opetustunnille pääsevät kaikki eput ja pienissä kouluissa kaikki oppilaat. Kaikkiaan yli 550 koululaista pääsee nauttimaan erityisen konkreettisesta kampanjasta.

– Uuden tehtaan vuoksi raskas liikenne on Äänekosken seudulla lisääntynyt todella paljon. Vuorokaudessa biotuotehtaalle ajetaan puuta 240 rekalla. Lisäksi valmista sellua kuljetetaan rekoillakin jonkin verran kotimaisille asiakkaille, sanoo logistiikka-asiantuntija Jukka Huttunen Metsä Groupilta.

Häyrisen kollega oli muutamaa päivää aiemmin joutunut hengen vaatineeseen turmaan muualla Suomessa. Se oli pysäyttävä esimerkki.

– Tyttö kulki korvakuulokkeet päässä ja kääntyi yllättäen takaa tulleen rekan eteen. Hän oli menossa kotipihalleen. Taajamissa erityisesti oikealle kääntyessä iso vaaran paikka ovat suojatiet ja pyörätien jatkeet. Vaaraa lisää myös kännykän käyttö pyöräillessä tai kävellessä, pohtii Häyrynen.

 

Metsäalan ammattilaiset jakoivat oppilaat pienryhmiin. Osa kiipesi kuljetusautoon, ja osa havainnollisti paikallaan seisomalla, miten ohjaamosta näkyy ja sai samalla tietoa siitä, miten liikenteessä kannattaa käyttäytyä rekan lähestyessä. Yhdellä pisteellä esiteltiin tehtaan raaka-ainetta, jalostetta ja siitä valmistettavia tuotteita. 1C-luokan opettaja Janina Mäkitupa ihasteli koulutusta toteuttavan puuporukan ammattitaitoa pienten parissa.

– Turvallinen liikenne on todella tärkeä teema ja samalla osa meidän koulumme liikenneturvallisuusviikkoa. Lapsen huomiokyky on liikenteessä rajallinen ja tällainen havainnollistaminen toimii. Hienoa on myös se, että Metsä Group jakaa lapsille huomioliivit ja halukkaille heijastimet, kiitteli Mäkitupa.

Opetustunti oli toiminnallinen. Metsä Groupilta ostopäällikkö Harri Hyppänen kerää kier­tueella myös opettajilta palautetta. Tositoimissa lasten parissa puuporukka oli ensi kertaa perjantaina.

– Opettajavaimolta kysyin neuvoja, ja yrittäjien kanssa pohdimme oleelliset sisällöt. Tavoitteena on järjestää lapsille toimintaa ja tehdä asia hyvin konkreettiseksi. Yrittäjät lähtivät tähän koulutyöhön hyvin halukkaasti mukaan. He kokevat lasten liikenneturvallisuuden edistämisen todella tärkeäksi, toteaa Hyppänen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .