Pyöräilijä pommien raivauksen keskellä – katso hurja kuva!

Keskisuomalaisessa julkaistiin keskiviikkona juttu Keuruun Pioneerikrykmentin tulevaisuudesta. Jutun yhteydessä julkaistiin Afganistanissa otettu autenttinen valokuva, jossa näkyy tiedustelurobotti, joka toimittaa raivaamispanosta epäillyn räjähteen tuhoamiseksi.

Lukijoiden huomion kiinnitti se, että kuvassa taustalla polkupyöräilee joku henkilö, mitä ilmeisimmin kuvasta päätellen mies. Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen tutustui Keskisuomalaisen pyynnöstä kyseiseen valokuvaan.

Mitä kuvassa tapahtuu?

Ilmeisesti menossa on tienvarsipommin raivaus. Tienvarsipommit on yleensä suunnattu niin, että tuho suuntautuu nimenomaan tiehen päin. Kuvassa lähistöllä pyöräilevä henkilö ei näin ollen ole tilanteessa vaarassa. Yleensä lähialueita ei eristetä. Tienvarsipommi on yleisnimitys kaiken kokoisille ja näköisille räjähteille ja miinoille, joita asetetaan teiden varsille.

Kenen tiedustelurobotti on kyseessä?

Sitä ei kuvan perusteella pysty sanomaan, mutta mahdollisesti kansainvälisten ISAF-joukkojen. ISAF on NATO:n johtama ja YK:n valtuuttama monikansallinen kriisinhallintaoperaatio Afganistanissa.

Missä varsinainen pommi on?

Sitä ei näy kuvassa, joten sitä on mahdotonta sanoa. Yleensä tienvarsipommien havaitseminen on vaikeaa, sillä ne on piilotettu. Lähinnä voidaan arvioida, mitkä ovat mahdollisia sellaisia paikkoja, joihin pommeja olisi voitu piilottaa. Myöskään pommin koosta tai tuhovoimasta on tämän kuvan perusteella mahdoton arvioida mitään. Se voi vaihdella, sillä pommit ovat yleensä käsin tehtyjä. Joskus pommit voivat olla sellaisia, että ne voivat tehdä tuhoja jopa panssaroituun ajoneuvoon.

Miten pommi tuhotaan?

Yleensä tienvarsipommeja ei haluta paljon liikutella, koska ei voida tietää, räjähtääkö pommi liikuteltaessa. Pommit pyritään tuhoamaan räjäyttämällä ne paikan päällä. Apuna käytetään tiedustelurobotteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.