Tämä on Lauri Ihalaisen aarre

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) osallistui torstaina Tammikuun kihlaus -seminaariin Jyväskylässä mukanaan varsinainen aarre: Suomen Sosialidemokraatin etusivu 24.1.1940. Juuri tuossa sotavuoden numerossa demareiden pää-äänenkannattaja kertoi työntekijä- ja työnantajajärjestöjen tunnustaneen edellispäivänä toisensa. Käytännössä tämä tarkoitti näihin päiviin asti ulottuneen suomalaisen työmarkkinayhteistyön alkamista.

Näin lehti kirjoitti: "Työnantajain ja työntekijäin järjestöjen tasavertaisuus tunnustetaan. Suomen Työnantajain Keskusliiton ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliiton edustajat allekirjoittivat eilen huomattavan asiakirjan: Järjestöt sitoutuvat tästäpuolin luottamuksellisesti neuvottelemaan kaikista niiden toimialalla esiintyvistä kysymyksistä niiden ratkaisemiseksi."

Ihalainen kertoo saaneensa arvokkaan lehden numeron pojaltaan Antilta, joka oli löytänyt sen kirpputorilta. Ihalainen muistuttaa, että allekirjoituspäivään liittyi suurta dramatiikkaa, sillä sopimusta tehtäessä Helsinkiä pommitettiin.

–Tässä on iso tarina takana. Järjestöt näkivät, että Suomen pärjäämisen kannalta oli yhteistyön aika. Tammikuun kihlaus oli Suomen jälleenrakentamisen yksi kulmakivistä, Ihalainen tiivistää.

Tammikuun kihlauksen myöhemmässä toteuttamisessa olivat tärkeässä roolissa keskisuomalaiset miehet. Suomen Työnantajien Keskusliiton toimitusjohtajana työskenteli 1960-luvulla saarijärveläislähtöinen Päiviö Hetemäki ja SAK:n puheenjohtajana puolestaan Viitasaarella syntynyt Niilo Hämäläinen.

–Kaverit olivat olleet samoissa juoksuhaudoissa. Heille jäi siitä henkisen yhteisymmärryksen ja konsensuksen henki, joka näkyi heidän teoissaan ja puheissaan, Ihalainen arvioi.

Ihalaista itseään on pidetty tämän saman yhteistyönhengen soihdunkantajana. Myös Ihalainen on syntyperäinen keskisuomalainen, hän on lähtöjään Pihtiputaalta.

Keski-Suomen Osuuspankin on halunnut Tammikuun kihlaus -seminaarillaan edistää jo yli 70 vuotta jatkunutta yhteistyötä.

Lue seminaarista lisää perjantain sanomalehti Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.