"Tämä on minulle taideprojekti" – Lars Vilks elättää itsensä Muhammad-koirilla

Ruotsalainen kuvataiteilija Lars Vilks, 68, tunnetaan Suomessa sananvapauden sankarina, jonka tappamisesta terroristijärjestö al-Qaida on luvannut palkkion. Ruotsissa häneen suhtaudutaan nuivasti, koska hänellä on kytköksiä ruotsidemokraatteihin ja häntä pidetään islamia vastustavana provokaattorina. Ruotsidemokraatit on tukenut Vilksiä rahallisesti ja kaupannut hänen teoksiaan netissä.

– Ruotsissa on niin, että jos uskallat sanoa jotain kriittistä islamista, olet muslimien vihaaja ja samalla rasisti, taiteilija kommentoi STT:lle vieraillessaan tiistaina Suomessa perussuomalaisten vaalikampanjaa siivittämässä.

Eniten ruotsalaiset ovat paheksuneet sitä, että vuonna 2012 Vilks osallistui jyrkän linjan islaminvastaisen Sion-järjestön tilaisuuteen New Yorkissa. Aftonbladet-lehden haastattelussa hän sanoi osallistuvansa vaikka Ku Klux Klanin tilaisuuteen, jos pyydetään.

– Tämä on minulle taideprosessi. Sen jälkeen kun vuonna 2007 loin Muhammad-koiran tunnettuine seurauksineen, olen jatkuvasti dokumentoinut siihen liittyviä reaktioita ja keskustelua.

Vilks on hyödyntänyt tilanteensa taloudellisesti hyvin eikä vaikuta kovin onnettomalta edes siitä, että turvamiehet seuraavat hänen vanavedessään kaikkialle.

– Tällä hetkellä elätän itseni sillä, että maalaan jäljennöksiä maalaustaiteen suurteoksista ja sijoitan niihin jokaiseen pienen Muhammad-koiran. Ne menevät kaupaksi sitä mukaa kuin saan tehtyä, ja niitä tilataan minulta jatkuvasti lisää. Ne ovat ihmisten mielestä huvittavia, mutta ne eivät koskaan pääse julkisesti esille mihinkään muualle kuin yksityiskoteihin.

Taiteilija uskoo, että mitä enemmän pilakuvia Muhammadista julkaistaan, sitä enemmän terroristeilla on kohteita, eivätkä he kykene enää tekemään mitään.

– Lopulta Muhammadin kuviin väsytään, myös islamistit väsyvät.

"Naapurustosta tuli aggressiivinen"

Suomessa taiteilija pistäytyi perussuomalaisen kansanedustajan ja eduskuntavaaliehdokkaan Mika Raatikaisen kutsumana. Kaivohuoneella järjestetyssä tilaisuudessa puhui toinenkin perussuomalaisten ehdokas, Venäjään perehtynyt dosentti Arto Luukkanen.

Vilks sanoo olevansa epäpoliittinen henkilö.

– Olen taiteilija ja siksi vasemmistolainen – muuta vaihtoehtoa ei taiteilijalle ole. Mutta nykyään on vaikeaa määritellä, mikä on vasen, ja kuka voi identifioida itsensä vasemmistolaiseksi. En ole poliittinen, en äänestä, vaan käsittelen taiteessani sitä, millaista on olla ihminen meidän ajassamme. Taiteilijan pitää voida provosoida, kunhan sen tekee lain puitteissa.

Vilksiltä on kysytty, mitä mieltä hän on siitä, että ruotsidemokraatit haluavat kieltää provokatiivisen taiteen.

– Minun kohdallani he tekevät poikkeuksen, kuului vastaus.

Perussuomalaisten puhuessa taiteilija räpsi puhelimellaan kuvia yleisöstä ja järjestäjistä, epäilemättä osaksi dokumenttiaan. Yleisössä istui viitisenkymmentä kuulijaa.

Turvatoimet olivat massiiviset: poliisi ja supo olivat paikalla sankoin joukoin. Helmikuussa yksi ihminen kuoli ja kolme haavoittui tulituksessa Kööpenhaminan keskustassa sijaitsevalla kulttuuritalolla, jossa Vilks osallistui samalla tavalla sananvapautta käsittelevään keskustelutilaisuuteen.

– Sen jälkeen jouduin lähtemään asunnostani, jossa olin ollut kauan vuokralla. Naapurusto kävi aggressiiviseksi ja savusti minut pois, olin heidän mielestään uhka koko yhteisölle, taiteilija sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Muhammad-piirtäjä Vilksin vierailulla tiukat turvatoimet