Tämä on yleisin virhe liukuportaissa – Erityisesti äidit kulkevat niissä väärin

Pääkaupunkiseudulla liukuportaissa oikein kulkeminen osataan paremmin kuin Keski-Suomessa, sanoo Jyväskylän Forumin kauppakeskuspäällikkö Tanja Hyytiäinen.

– Oman näkemykseni mukaan noin puolet ihmisistä osaa esimerkiksi Jyväskylässä toimia liukuportaissa oikein, hän toteaa.

Hyytiäisen mukaan oikea käytäntö on ryhmittyä liukuportaissa oikealle ja jättää kiireisimmille tilaa ohittaa vasemmalta.

– Yleisin virhe on se, että portaisiin mennään ryhmänä ja jäädään seisomaan rinnakkain. Silloin takana tulevalla ei ole mahdollista ohittaa, vaikka hänellä olisi siihen tarvetta.

Vaaratilanteita sattuu, kun liukuportaissa juostaan tai istutaan. Räikeimmissä tapauksissa portaiden kaiteella istutaan tai portaissa juostaan vastasuuntaan. Usein läheltä piti -tilanteita sattuu humalaisten lisäksi erityisesti äideille lastenvaunujen kanssa.

– Vaunujen kanssa liukuportaisiin meneminen ja niistä poistuminen on aina riskin paikka. Siksi vaunujen kanssa liikkuvien tulisi käyttää hissiä. Kaikki eivät jaksa kannatella vaunuja portaissa ja antavat lasten kulkea vapaana. Pieni lapsi saattaa jäädä poimimaan lelunsa liukuportaiden alapäässä, ja sen jälkeen tilanne vaikuttaa kaikkiin perästä tuleviin.

Securitaksen järjestyksenvalvoja Niko Bogdanoff sanoo, että onnettomuuksia sattuu myös esimerkiksi naisille pitkien hameiden kanssa.

– Hameen helma jää helposti portaiden väliin ja repii kangasta. Jos portaissa sattuu lisäksi kaatumaan, metalliset teräväkärkiset portaat tuntuvat kyllä todella ikävältä iholla, hän sanoo.

KSML.tv:n videolla Niko Bogdanoff kertoo eräästä vaaratilanteesta, joka sattui äidille ja lapselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .