Laskiaispulla vai runebergintorttu? Tämä vei voiton – näin laskiaista vietettiin ympäri maata

Laskiaispullahan se on – alkukevään herkku. Ainakin mikäli kisataan mansikkatäytteisen pullan ja keksinmuruisen tortun kesken – asiaa kysyttiin Keskisuomalaisen lukijoilta ja vastaus oli selvä: hieman alle 500 vastaajasta 71 % valitsee laskiaispullan.

Runebergintorttuja syödään tietysti Johan Ludvig Runebergin juhlapäivänä 5. helmikuuta. Tänä vuonna se osui perjantaille, ja vain kaksi päivää myöhemmin vietetään laskiaissunnuntaita.

Laskiainen on vuosittain seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä.

Laskiainen aloittaa pääsiäisen odotuksen

Tänään laskiaissunnuntaita on vietetty ympäri Suomea erilaisin koko perheen laskiaistapahtumin.

Muun muassa Tampereella Tallipihalla sai kokeilla hevosvaunuajelua ja rapsutella Martta-kuttua ja Oulun seudulla Oulunsalossa puolestaan saattoi koululaisten hiihtokilpailun ohella kokeilla maksua vastaan huskyajelua. Useassa laskiaisriehassa tarjolla oli hernekeittoa tai grillimakkaraa.

Perinteisesti laskiaisena alkaa pääsiäisen odotus, ja juhlan nimi juontuu paastoon laskeutumisesta. Menneinä aikoina laskiaisena oli tapana syödä tukevasti, koska seuraavan kerran lihaa sai syödä vasta pääsiäisenä.

Suomessa laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai. Joissakin maissa myös väliin jäävä maanantai on juhlapäivä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .