Tänä kesänä harvinaiset elosalamat ja kalevantulet valaisivat yötaivasta Jyväskylässä

Vaikka ukkosmyrskystä aiheutui keskiviikkoyönä vahinkoja Jämsässä, Jyväskylästä katsottuna taivaalla havaittiin elosalamoita ja kalevantulet. Nimityksiä käytetään yli 15 kilometrin etäisyydellä näkyvistä salamoista, jotka eivät kuulu, mutta näkyvät.

– Elo-etuliite juontuu elokuusta, sillä loppukesästä illat ovat tarpeeksi pimeitä, jotta salaman saattaa taivaalla havaita. Elosalaman kanava näkyy taivaalla selkeänä viivana, kertoo ukkostutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Silloin, kun taivas välähtää, mutta salaman kanava ei ole havaittavissa, on nähnyt kalevantulet. Kalevantulet näkyvät monesti valonkajastuksena pilvissä, kun kirkkaalla kelillä on usein kyse elosalamoista.

Ukkosia saattaa esiintyä vielä paljon loppukesästä

Ukkosrintama on yleensä niin kaukana, ettei siitä ole haittaa sähkölaitteille. Kun ukkosen jylinää ei kuule, uskaltaa vielä pulahtaa uimaan ja televisiosta voi katsoa lempisarjojaan.

– Kannattaa kuitenkin seurata esimerkiksi älypuhelimesta, että mihin suuntaan ukkosrintama liikkuu. Se yleensä etenee niin nopeasti, että voi yllättää ja esimerkiksi rikkoa sähkölaitteita, Mäkelä huomauttaa.

Mäkelän mukaan vielä alkuviikosta salamoita oli tänä kesänä esiintynyt puolet keskimääräisestä. Vuoden keskiarvo salamoissa on 130 000 kappaletta Suomen maa-alueella.

– Kyseessä kuitenkin on keskiarvo. Viime vuonna salamoita esiintyi vain 30 000 kertaa, kun esimerkiksi vuonna 2003 ja 2014 noin 200 000 salamaa, Mäkelä sanoo.

Jos keli jatkuu lämpimänä ja kosteana, voi salamoita esiintyä tänä vuonna vielä runsaasti. Keskiarvo saatetaan siis vielä hyvinkin tavoittaa.

– Salamoita voi yhden päivän aikana esiintyä Suomessa 20 000 kappaletta. Ei siis olisi mikään ihme, vaikka keskiarvo ylitettäisiinkin, Mäkelä summaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .