Tärkeät päätökset lykkääntyivät jälleen Kittilässä – "Asiat ovat niin sekaisin, että nyt täällä tarvitaan apua"

Päätös lykkääntyi, koska todettiin, että tänään kunnanhallituksen kokous ei ollut laillinen ja päätösvaltainen.

Kittilässä päätös ylimääräisestä kunnanvaltuuston kokouksesta lykkääntyi tiistaina. Valtuuston ylimääräisessä kokouksessa voitaisiin käsitellä rikossyytteitä saaneiden Kittilän kuntapäättäjien asemaa.

Kittilän kunnanvaltuuston kokouksen koolle kutsuminen oli tiistaina kunnanhallituksen esityslistalla. Päätös lykkääntyi, koska todettiin, että kunnanhallituksen kokous ei ollut laillinen ja päätösvaltainen, kertoo Kittilän kunnan vs. hallintojohtaja Sanna Ylinampa STT:lle.

– Kokouksen kulku oli sellainen, että yksi kunnanhallituksen jäsen kysyi, että kuka oli kutsunut kokouksen koolle. Ainoa paikalla ollut puheenjohtaja oli hallituksen 2. varapuheenjohtaja Tuula Mertaniemi (oikeudenmukainen Kittilä), joka ilmoitti, että ei hän ainakaan. Sen jälkeen kokoukseen saapuneet nousivat ja poistuivat, Ylinampa sanoo.

Muita kokouksen mahdollisia koollekutsujia olisivat voineet olla hallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.) sekä 1. varapuheenjohtaja Tarmo Salonen (ps.). Rajala kuitenkin oli lomalla, ja rikossyytteitä 26 muun kuntapäättäjän tavoin saanut Salonen esteellinen. Koollekutsujasta ei lopulta tullut Ylinamman mukaan selvyyttä.

Kokouksen koollekutsujasta kysyi Kittilän kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari (kesk.). Hän kertoi STT:lle lähteneensä kunnantalolta, kun kukaan ei ilmoittautunut.

– Kokousta ei ollut kutsuttu asiallisesti kokoon. Nyt olisi voitu lähteä kiirehtimään kunnan päätöksentekoa ja hoitamaan syytteessä olevien (kuntapäättäjien) asiat niin, että ne olisi saatu asianmukaisesti eteenpäin. Eihän tämä nyt voi näin jatkua, Kivisaari tuskaili.

Kivisaari olisi jo valmis pyytämään ulkoistakin apua asioiden selvittämiseen.

– Asiat ovat niin sekaisin, että nyt täällä tarvitaan apua. Valtiovarainministeriön asettama selvitysmies tai -työryhmä olisi erittäin tervetullut ratkomaan tulehtunutta tilannetta, Kivisaari sanoi

Kaikki päätökset ensi viikolle?

Kaikkiaan 27:ää Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää vastaan nostettiin viime perjantaina rikossyytteitä. Valtiovarainministeriö vaati tuolloin, että syytteen saaneiden kuntapäättäjien asema tulisi viedä kiireellisesti kunnanvaltuuston käsittelyyn.

Ylinampa sanoo, että tiistaina lykkääntyneen hallituksen kokouksen asialista siirtyy sellaisenaan käsiteltäväksi viikon päähän. Hänen mukaansa ensi viikolla on vielä mahdollista tehdä päätös siitäkin, että valtuusto pitäisi ylimääräisen kokouksen 31. lokakuuta.

– Tämänhetkisen tiedon varassa se pystytään käsittelemään, mutta en voi sitä täysin vahvistaa, Ylinampa sanoo.

Mutta kuka ensi viikon hallituksen kutsuu koolle, kun tiistainakin koollekutsuja oli kateissa?

– Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala on tulossa ensi viikon kokoukseen ja hän toimii koollekutsujana, Ylinampa vakuuttaa.

Juttua päivitetty 17.10. klo 18:56.

Virkarikossyytteet saanut Kittilän vt. kunnanjohtaja jäi sairauslomalle – anoo vuosilomaa ja virkavapaata

Kittilä nopeuttaa syytteeseen asetettujen aseman käsittelyä