Tässä 10 tekoa, joilla maailma pelastuu

Syö lautanen tyhjäksi! Hellitä sähkösaunomisesta! Ryhdy kasvissyöjäksi! Auta vaikeuksissa olevaa! Liity puolueen jäseneksi!

Siinäpä muutama käytännön vinkki, jotka Oras Tynkkynen antaa maailman pelastamiseksi. Vihreiden kansanedustaja on kirjoittanut Pieni maailmanpelastusopas -kirjan, jossa käydään läpi maailman kymmenen suurinta ongelmaa sodista huumeisiin ja ylikulutuksesta väestönkasvuun.

Torstaina julkistettu kirja ei pelkää pahimpiakaan pulmia, vaan antaa niille kymmenen ratkaisua. Lisäksi teos tarjoaa lukijalle kymmenen helppoa ja vähän vaativampaakin tekoa, joilla jokainen voi pelastaa maailmaa – edes ihan pikkaisen.

Keskisuomalainen esittelee Oras Tynkkysen listaamat kymmenen tekoa, joihin jokainen voi tarttua:

1 Tee loppu ruoan haaskaamiselle!

Ruoan hävikin vähentäminen on ilmainen ja helppo keino hillitä maailman nälkää, torjua ilmastonmuutosta ja säästää eläimiä hyväksikäytöltä. Haaskaamista voi vähentää niin kotikokkina, ravintolan asiakkaana kuin ostosreissulla.

 

2 Säästä ilmastoa liikenteessä!

Kohtuullistamalla autolla ja lentäen matkustamista voi keventää oman liikkumisen hiilijalanjälkeä merkittävästi.

 

3 Kohenna energiatehokkuutta!

Mahdollisuuksia säästää energiaa on niin lämmityksessä, kodin laiteissa kuin liikenteessäkin.

 

4 Kasvata kasvisten osuutta!

Kasvispainotteinen ruokavalio hyödyttää niin ilmastoa, eläimiä, maailman nälkäisiä kuin omaa terveyttäkin.

 

5 Äänestä kukkarollasi!

Kuluttajien valinnoista riippuu, menestyvätkö kestävät vaihtoehdot vai valmistavatko yritykset tuotteita ihmisten ja ympäristön kustannuksella.

 

6 Karsi roinaa!

Koteihin on kertynyt satamäärin tavaroita, joista valtaosaa ihminen käyttää ani harvoin. Ostaa kannattaa vain tarpeeseen ja itselle tarpeettomaksi käynyt tavara laittaa kiertoon sitä enemmän tarvitseville.

 

7 Muista lähimmäisiäsi!

Joskus pienikin tuki lähimmäiselle voi kantaa vaikeiden aikojen yli. Kun on apua saanut, sitä on myös helpompi antaa ja laittaa hyvä kiertämään.

 

8 Tue hyvää työtä!

Kansalaisjärjestöt tekevät arvokasta työtä niukin voimavaroin. Apu niin köyhyyden vähentämisessä, ympäristön suojelemisessa, syrjinnän torjumisessa kuin rauhan rakentamisessa tulee tarpeeseen.

 

9 Lähde mukaan vaikuttamaan!

Paljon voi tehdä yksin, mutta vielä paljon enemmän voi tehdä yhdessä. Suomessa toimii tuhansittain kansalaisjärjestöjä ja toimintaryhmiä, jotka pyrkivät ratkomaan maailman ongelmia.

 

10 Tunnusta väriä!

Suomen kaltaisessa demokratiassa iso osa suurista päätöksistä kulkee puolueiden edustajien kautta.

 

+11 Ole armelias itsellesi!

Maailma on iso ja ihminen pieni. Koko maailman ongelmia ei kannata yksin kantaa hartioillaan. Kukaan ei pysty ihmeisiin. Ole siis itsellesi armelias.

 

Lista on poimittu Oras Tynkkysen kirjasta Pieni maailmanpelastusopas, Into Kustannus, 350 sivua.