Tässä on Jyväskylän uusi kaupunkikulttuuripyörä: aurinkoenergialla toimivat kaiuttimet ja perulaiset rummut – katso video

Jyväskylän kaupungin uusi Ilona-niminen kaupunkikulttuuripyörä näki päivänvalon ensimmäistä kertaa tänään tiistaina osana Jyväskylän Liikkujan viikkoa.

– Se on kolmipyöräinen laatikkopyörä, jossa on aurinkopaneelienergialla toimivat kaiuttimet. Lisäksi pyörässä on sisäänrakennetut cajon-rummut, Jyväskylän kestävää kehitystä ajavan JAPA ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen kertoo.

Pyörä on nyt veloituksetta koko kaupungin asukkaiden lainattavissa Lastipyörälainaamon kautta mihin tahansa kaupunkitapahtumiin tai juhlallisuuksiin.

Idea pyörän hankinnasta on perua jyväskyläläislähtöisen tanssija-koreografi Panu Varstalan Trash Heroes -tempauksesta. Vuonna 2016 käynnistynyt osallistava kaupunkiesitys yhdistelee tanssia, kaupunkikulttuuria ja puhtaanapitoa. Roskasankarit hurauttavat pyörillään tiettyyn paikkaan, siivoavat sen ensin tanssin tieltä, jonka jälkeen laitetaan jalalla koreasti rytmisen musiikin tahtiin. Sama toimii myös kaupunkilaisten itsensä toteuttamana, Sarkkinen uskoo.

– Trash Heroesin kavereilla on uudet pyörät, ja he olivat sitten myymässä tätä vanhaa. Ei sitä tarvinnut kuin kaupungille ehdottaa että mitenkä olisi, loistava idea taustalla. Me kaikki olemme kuitenkin sen oman kaupunkitilamme hallitsijoita. Kaupunki sitten innostui tästä ja pyörän hankkivat.

Sateella Ilonaa ei voi ulkoiluttaa, joten syksyn ajan pyörä on enimmikseen koeajalla.

– Keväällä sitten tulee ihan kunnolla käyttöön, talven aikana ehkä vähän tuunataan sitä vielä lisää, Sarkkinen vihjailee.

Seuraavan kerran Ilonan voi nähdä sään salliessa Jyväskylän keskustassa perjantaina 21. syyskuuta, kun Liikkujan viikko jatkuu autovapaan päivän tapahtumilla.

Kansainvälistä Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.­–22. syyskuuta. Tarkoituksena on kannustaa ihmisiä pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintojaan ja niiden vaikutuksia omaan terveyteen, ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Katso alta Anna Sarkkisen taidonnäyte Ilonan rumpusoinnista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .