Tässä on Jyväskylän uusi nuorisovaltuusto – superpäivässä puhuttivat muun muassa päihteet ja kiusaaminen

Vaikuttamisen superpäivä kokosi nuoria tiistaina Jyväskylän kaupungintalon valtuustosaliin pohtimaan yhdessä päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa, miten kaupunkia voisi kehittää entistä nuorisoystävällisemmäksi.

Keskustelujen teemoina olivat muun muassa mielenterveys- ja päihdepalvelut, kiusaaminen, kulttuuri sekä liikuntamahdollisuudet. Nuorisovaltuutetut ja Lyseon lukion oppilaat Jonna Könkkölä, 17, ja Atte Kunnari, 16, pyysivät kiinnittämään huomiota piilokiusaamiseen, jota on ulospäin vaikea havaita.

– Se on hienovaraista syrjimistä ja ryhmästä eristämistä. Tämä korostuu toisella asteella, kun taas peruskoulussa on enemmän perinteistä huutelua ja jopa fyysistä kiusaamista, Könkkölä ja Kunnari totesivat.

Satojen miljoonien Hippos2020-hanketta lyseolaiset kiittelivät joskin varauksella.

– Hipposta kehitetään seura- ja joukkueurheilu edellä. Liikuntapaikkoja pitää olla myös yksilöharrastajille, he vaativat.

Jonna Könkkölä kertoi käyvänsä teattereissa ja museoissa, Kunnari ei niinkään.

– Nuoret innostuisivat kulttuuripalveluista, jos niissä hyödynnettäisiin nykyteknologiaa kuten esimerkiksi virtuaalitodellisuuslaseja, IB-lukiolainen Kunnari totesi.

Kumpaakin huolestutti jyväskyläläisnuorten mieltymys päihteisiin ja huumeisiin.

– Suhtautuminen päihteisiin on osalla nuorista liian sallivaa ja esimerkiksi huumeita saa suht helposti, Könkkölä sanoi.

Kunnari toivoi luovaa valistusta ”toitottamisen” sijaan, jotta huume- ja päihdetiedotus ei valuisi ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”.

– Matalan kynnyksen palvelut ovat tärkeitä, koska huume- ja päihdehoitoon hakeutuminen voi olla nuorelle vaikeaa, Könkkölä sanoi.

Superpäivän huippukokouksessa valittiin 31 jäsentä nuorisovaltuustoon 2018–2019. He ovat Laila Akbay, Tuomas Antikainen, Nea Auer, Ella Eloranta, Viljami Ihalainen, Peppi Kari, Wiivi-Maria Kasanen, Joakim Kollani, Milla Konttinen, Jussi Koskinen, Atte Kunnari, Rasmus Kärkkäinen, Jonna Könkkölä, Katja Laitinen, Johanna Linjama, Ella Linna, Olli-Pekka Louniala, Unna Luoma, Lotta Naumanen, Jonatan Niininen, Lotta Niemi, Milla Rasinkangas, Joni Rossi, Mikael Siipola, Maiju Sipilä, Niklas Sorri, Oskari Tapio, Ilona Tapper, Viivi Wahlberg, Åsa-Sofia Viittanen ja Luukas Vuolle.

Edustajista 12 tulee yläkouluista, kymmenen toisen asteen oppilaitoksista, kaksi edellisestä nuorisovaltuustosta sekä seitsemän edustajaa vapailta paikoilta.

Kuntalain mukaan nuorille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Käytännössä vaikuttamiselin on nuorisovaltuusto. Se toimii kaupunginhallituksen alaisuudessa. Käytännön ohjauksesta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.

Valtuusto jakaa vuosittain hankerahoja sekä tekee kannanottoja, lausuntoja ja aloitteita.

Se myös toimii sanansaattajana nuorten ja päättäjien välillä.

Uuden valtuuston järjestäytymiskokous on ensi sunnuntaina. Nuorisovaltuusto kokoontuu kolmen viikon välein.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .