Tässäkö talven uusi hittilaji? Rinnettä alas pelkillä monoilla

Lumiluistelussa ei voi tehdä sisäsuksivirhettä, sanoo jyväskyläläinen Markku Pirhonen.

Jyväskyläläinen pitkän linjan laskettelun harrastaja Markku Pirhonen on innostunut uudesta talviurheilulajista: lumiluistelusta. Lajissa välineenä ovat laskettelumonot, joihin on tehty erillinen suksiosa. Suksiosa on metallinen kantti, joka liukuu lumella. Monoilla "luistellaan" rinnettä alas.

– Lumiluistelussa yhdistyvät samaan välineeseen luistelu ja laskettelu, Pirhonen kertoo.

Ensimmäisen kerran lajia on Pirhosen mukaan kokeiltu laskettelurinteissä jo 1980-luvulla, mutta silloin se ei ottanut tulta alleen.

– Noin viisi vuotta sitten laji lähti jälleen yleistymään maailmalla. Olen tuonut ensimmäiset välineet Suomeen pari viikkoa sitten, Pirhonen kertoo.

Ei sisäsuksivirhettä

Pirhosen mukaan lumiluistelussa pätevät samat pelisäännöt kuin laskettelussa.

– Oikea tasapaino on tärkeää ja käännöstekniikka on samanlainen kuin suksilla, mutta väline on helpompi hallita. Erona on se, että lumiluistelussa ei voi tehdä laskettelulle tyypillistä sisäsuksivirhettä, Pirhonen naurahtaa.

Pirhosen mukaan lumiluistelu on laskettelua helpompi laji.

– Kaikki, jotka pysyvät pystyssä omilla jaloillaan, oppivat lajin puolessa tunnissa. Lapsenlapseni, 7-vuotias Veeti oppi lajin parissa minuutissa, Pirhonen vakuuttaa.

Vastaveto hyppyreille

Pirhosen mukaan lumiluistelu on vastaveto sille, että laskettelurinteissä nähdään nykyään yhä vaativampia hyppyreitä ja temppuja.

– Kaikki lapset eivät halua laskea kuusimetrisistä hyppyreistä. Rinteeseen tarvitaan uutta ja helppoa koko perheen tekemistä, hän näkee.

Pirhosen mielestä lumiluistelu on hyvä tapa aloittaa "laskettelu" ja sen jälkeen voi halutessaan edetä laskemaan laudalla tai alppisuksilla.

– Laji sopii myös heille, joiden edellisestä laskettelukerrasta on jo pitkä aika. Laji on myös turvallinen, koska tässä ei tule kiertoliikettä, joka voisi sattua nilkkaan. Kaatuminenkin on hellempää kuin suksilla, hän uskoo.

Lisätietoa Pirhosen Facebook-sivulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .