Tässäkö uusi suomalainen hullutus? Näin kovaa mentiin panssariautojen kiihdytyskisoissa

Eukonkanto ja suojalkapallo ovat saaneet kilpailijan: panssariajoneuvojen kiihdytyskisan.

Laukaan Tupaswillan Perinnepäivillä lauantaina testattiin ensimmäistä kertaa, millä sotilasajoneuvolla pääsee noin 50 metrin matkan sukkelimmin. Leikkimielisen kisan luonteeseen kuului, etteivät sen enempää kisan järjestäjä, Tupaswillan isäntä Erkki Kauppinen kuin voittajakaan, laukaalainen Simo Korhonen, tiennyt tarkasti kisamatkan pituutta. Korhonen taittoi matkan Neuvostoliitossa valmistetutulla, vuosimallin 1987 UAZ 31612 -maastoautolla aikaan noin 6,9 sekuntia.

Erkki Kauppinen keksi idean panssari- ja sotilasajoneuvojen kiihdytysajosta yhdessä poikansa Juhani Kauppisen kanssa.

– Hatun alta se löytyi. Halusimme muutosta aikaisempaan ohjelmaan. Olemme järjestäneet Perinnepäiviä kahdeksan vuoden ajan ja meillä on ollut kiihdytysajoja Zetoreille, tiekarhuille ja ihan mille tahansa laitteelle mikä liikkuu. Nyt otimme maanpuolustushengessä mukaan myös sotilasajoneuvot.

Kaikki ajoneuvot kilpailivat samassa sarjassa, niin Zetorit kuin esimerkiksi 12 tonnin painoinen, konnevetisen Ari Heikkilän omistama MT-LB miehistönkuljetuspanssarivaunu. Myös Kauppisten omistamat Nasut ja Kraz-maastokuorma-autot olivat mukana kilpailussa.

Kauppinen lupaa seuraaville vuosille lisää maanpuolustusteemaa.

– Ylilentoja, sotilassoittokunta ja lisää sotilasajoneuvoja. Nyt kilpailijoiden osallistumismäärää karsi hieman se, että kuljetus eri puolelta Suomea on kallista. Moni harrastaja toikin kalustoa omalla kustannuksellaan.

Kiihdytysajojen jälkeen Tupaswillassa huutokaupattiin muun muassa traktoreita ja mopoja.

Perinnepäivät kiihdytysajoineen jatkuu sunnuntaina 30.8.2015. Myös huutokauppa järjestetään, jos tavaraa jää myymättä lauantailta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .