Tästä joukosta valitaan todennäköisesti Touko Aallon seuraaja – katso lista

Vihreät joutuu yllättäen tilanteeseen, jossa sen on valittava uusi puheenjohtaja vain runsas vuosi Touko Aallon valinnan jälkeen.

Uusi puheenjohtaja nousee todennäköisesti seuraavasta joukosta:

Maria Ohisalo

Helsinkiläinen Maria Ohisalo, 33, toimii tällä hetkellä Touko Aallon sijaisena. Virallisesti hän on puolueensa ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Ohisalo oli ehdolla sekä vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa että vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, mutta ei mennyt läpi kummassakaan. Hän on kaupunginvaltuutettuna Helsingin valtuustossa.

Ohisalo on väitellyt tohtoriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2017. Hän on tutkinut muun muassa ruoka-apua ja pitkäaikaisasunnottomuutta.

Puheenjohtajan sijaisena Ohisalo on nostanut osakkeitaan rauhallisella ja asiantuntevalla esiintymisellään.

 

Emma Kari

Helsinkiläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja Emma Kari, 35, oli ehdolla puheenjohtajaksi jo toissa kesänä. Hän on toiminut muun muassa Ville Niinistön erityisavustajana, kun Niinistö oli ympäristöministerinä. Sitä ennen hän oli Anni Sinnemäen eduskunta-avustajana.

Emma Kari on aktiivinen poliitikko muun muassa sosiaalisessa mediassa. Hänellä on runsaasti kannattajia mutta myös kritisoijia.

Luonnontieteiden kandidaatti Kari on opiskellut Helsingin yliopistossa ympäristönsuojelutiedettä ja sosiaalipolitiikkaa.

 

Krista Mikkonen

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, 45, ilmoitti keskiviikkona, ettei aio asettua ehdolle puolueen puheenjohtajaksi. Mikkonen kertoi päätöksestään ensimmäisenä Ylelle ja vahvisti tiedon tekstiviestitse Uutissuomalaiselle keskiviikkona.

Joensuussa asuva ensimmäisen kauden kansanedustaja Mikkonen oli yksi vihreiden kolmesta varapuheenjohtajasta vuosina 2011-2015.

Mikkonen on koulutukseltaan filosofian maisteri. Pääaineenaan hän on opiskellut biologiaa.

Mikkonen tunnetaan rauhallisena asiapoliitikkona. Hän on myös tuonut vihreiden kärkikaartiin itäsuomalaista näkökulmaa.

 

Olli-Poika Parviainen

Tamperelainen Olli-Poika Parviainen, 38, on hänkin kansanedustajana ensimmäistä kauttaan. Hän oli ehdolla kansanedustajaksi jo vuonna 2011, mutta ei tuolloin tullut valituksi.

Parviainen on eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen.

Parviainen on toiminut muun muassa vihreiden puoluehallituksen jäsenenä. Poliittisiksi painopisteikseen hän on nimennyt työllisyys-, kulttuuri- ja tietoyhteiskuntapolitiikan.

Koulutukseltaan Parviainen on medianomi ja filosofian maisteri.

 

Hanna Halmeenpää

Kalajoelta kotoisin oleva Hanna Halmeenpää, 42, on tullut tunnetuksi Fennovoiman Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle suunnitteleman ydinvoimalan vastustajana. Hän on ydinvoiman rakentamista vastustavan Pro Hanhikivi -yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Halmeenpää sai vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yli 4 800 ääntä ja tuli valituksi. Hän on myös vihreiden varapuheenjohtaja ja Kalajoen kaupunginvaltuutettu.

Halmeenpää on ammatiltaan biologian ja maantiedon lehtori.

 

Outi Alanko-Kahiluoto

Kolmatta kauttaan eduskunnassa istuva Outi Alanko-Kahiluoto, 52, oli lähdössä puheenjohtajakisaan viime vuonna, mutta luopui, koska hänen mielestään puheenjohtaja Niinistö suosi lausunnoissaan Emma Karia. Vuonna 2011 hän oli puheenjohtajaehdokkaana, mutta hävisi Niinistölle.

Filosofian tohtori Alanko-Kahiluoto on toiminut puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hänen osaamisalueinaan pidetään koulutus-, sosiaali- ja kulttuuripolitiikkaa.

 

Oras Tynkkynen

Jyväskylässä syntynyt, Tampereella asuva Oras Tynkkynen, 41, toimi kansanedustajana vuosina 2004–2015. Hän on toiminut muun muassa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtajana sekä Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksen ilmastopoliittisena asiantuntijana.

Tynkkynen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän toimii tällä hetkellä vanhempana neuvonantajana Sitrassa.

Tynkkynen on saanut arvostusta asiantuntevalla ja maltillisella esiintymisellään. Hän oli aikoinaan ensimmäinen julkisesti homoseksuaali kansanedustaja.

 

Ville Niinistö

Vihreiden aikaisempi puheenjohtaja Viille Niinistö on julkisuudessa kiistänyt mahdollisuudet, että hän palaisi puolueen johtoon. Vihreiden sääntöjen mukaan se on kuitenkin mahdollista ja moni toivoisikin Niinistön paluuta.

Turkulainen Niinistö, 42, oli vihreiden puheenjohtaja vuosina 2011–2017. Kansanedustajana hän on ollut vuodesta 2007.

Niinistö oli ympäristöministerinä sekä Jyrki Kataisen (kok.) että Alexander Stubbin (kok.) hallituksessa.

Niinistö nosti puheenjohtaja-aikanaan vihreät keskisuurten puolueiden joukkoon. Kovimillaan puolue oli gallup-kakkonen lähes 18 prosentin kannatuksellaan.

Aktiivista Niinistöä on kehuttu paljon, mutta myös arvosteltu populistisista ulostuloistaan. Hän on erityisen ahkera sosiaalisen median käyttäjä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Ville Niinistön setä.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .