Tätä on luvassa: Perusporvarit ajavat kovaa sopeutuslinjaa

Perusporvaripuoleiden on todennäköisesti helpompaa löytää yhteinen linja sopeutuspolitiikkaan kuin EU-politiikkaan.

Talouspolitiikassa pohjalla pitäisi olla valmiutta koviinkin ratkaisuihin. Kokoomuksen ajama sopeutuslinja on ollut aikataulutukseltaan keskustaa ja varsinkin perussuomalaisia tiukempi. Talouskasvua yritetään edistää ainakin purkamalla sääntelyä ja parantamalla yritysten edellytyksiä työllistää. 

Mahdollinen työttömyysturvaan kajoaminen voi viedä sukset ristiin palkansaajajärjestöjen kanssa. Suhteet ay-liikkeeseen riippuvat tosin myös pääministerin persoonasta ja menettelytavoista.

Kollajan altaan tai uuden ydinvoimaluvan haikailijalle perusporvarihallituksen pitäisi olla varsinainen dream team. Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö saattavat päätyä saman katon alle. Samalla hallitus saisi kuitenkin kimppuunsa koko punavihreän opposition.

Eurooppa-kysymykset eivät ole vielä uuden pääministerin osaamisen ydinaluetta. Sen sijaan uuden hallituksen todennäköinen valtiovarainministeri Timo Soini tuntee Brysselin kuviot ja euroalueen ongelmat kuin omat taskunsa. Kun perussuomalaiset ja kokoomus edustavat suhteessaan EU:hun ja euroon täysin vastakkaisia linjoja, keskustalle voi jäädä EU-linjauksissa rauhantuomarin rooli.

Ulkoministerin salkun todennäköinen meno kokoomukselle ja Alexander Stubbille pitää Nato-kysymyksen lämpimänä ja Venäjä-suhteet viileinä. Keskustalle, jonka riveissä menneiden vuosikymmenten puolueettomuuspolitiikan perinne osin elää vielä, Stubbin ja kokoomuksen meno saattaa olla hetkittäin liikaa.

Jonkinlainen selvitys Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista tehtäneen joka tapauksessa jossain vaiheessa vaalikautta, ja puolustusyhteistyön tiivistäminen muiden Pohjoismaiden kanssa jatkuu. Perussuomalaiset pitävät myös huolen siitä, että maanpuolustuksen määrärahoihin ei kajota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Vesankajärven Kuoliosaaressa syttyi pieni turpeikon palo

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Presidentti Niinistö kannusti suomalaisia koronataisteluun Facebookissa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.