Tätä on luvassa: Perusporvarit ajavat kovaa sopeutuslinjaa

Perusporvaripuoleiden on todennäköisesti helpompaa löytää yhteinen linja sopeutuspolitiikkaan kuin EU-politiikkaan.

Talouspolitiikassa pohjalla pitäisi olla valmiutta koviinkin ratkaisuihin. Kokoomuksen ajama sopeutuslinja on ollut aikataulutukseltaan keskustaa ja varsinkin perussuomalaisia tiukempi. Talouskasvua yritetään edistää ainakin purkamalla sääntelyä ja parantamalla yritysten edellytyksiä työllistää. 

Mahdollinen työttömyysturvaan kajoaminen voi viedä sukset ristiin palkansaajajärjestöjen kanssa. Suhteet ay-liikkeeseen riippuvat tosin myös pääministerin persoonasta ja menettelytavoista.

Kollajan altaan tai uuden ydinvoimaluvan haikailijalle perusporvarihallituksen pitäisi olla varsinainen dream team. Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö saattavat päätyä saman katon alle. Samalla hallitus saisi kuitenkin kimppuunsa koko punavihreän opposition.

Eurooppa-kysymykset eivät ole vielä uuden pääministerin osaamisen ydinaluetta. Sen sijaan uuden hallituksen todennäköinen valtiovarainministeri Timo Soini tuntee Brysselin kuviot ja euroalueen ongelmat kuin omat taskunsa. Kun perussuomalaiset ja kokoomus edustavat suhteessaan EU:hun ja euroon täysin vastakkaisia linjoja, keskustalle voi jäädä EU-linjauksissa rauhantuomarin rooli.

Ulkoministerin salkun todennäköinen meno kokoomukselle ja Alexander Stubbille pitää Nato-kysymyksen lämpimänä ja Venäjä-suhteet viileinä. Keskustalle, jonka riveissä menneiden vuosikymmenten puolueettomuuspolitiikan perinne osin elää vielä, Stubbin ja kokoomuksen meno saattaa olla hetkittäin liikaa.

Jonkinlainen selvitys Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista tehtäneen joka tapauksessa jossain vaiheessa vaalikautta, ja puolustusyhteistyön tiivistäminen muiden Pohjoismaiden kanssa jatkuu. Perussuomalaiset pitävät myös huolen siitä, että maanpuolustuksen määrärahoihin ei kajota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.