Tätä ruoan hinnan laskeminen aiheuttaa: "Palkka työstä voi jäädä kokonaan tulematta"

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan tänä vuonna kiihtynyt ruuan kuluttajahintojen lasku on osittain peräisin maatilojen katteista.

– Halpuuttaminen on tainnut siirtyä ketjussa koko ketjun vastuulle. Numeroita en pysty mainitsemaan, mutta se tuntuma on, että hintapaineita on tullut jalostajille ja viljelijöille saakka, Tiilikainen sanoo.

S-ryhmä lanseerasi halpuuttamis-termin tämän vuoden alussa. SOK:n johdosta on vakuutettu viimeksi kesällä, että kuluttajahintojen laskua ei maksateta teollisuudella ja viljelijöillä vaan se otetaan kaupan omasta katteesta.

Maatalousyrittäjien tilanne on monen tekijän vaikutuksesta kääntynyt tänä vuonna erityisen huonoksi.

– Ennakkotieto tältä vuodelta kertoo, että lypsykarjatiloilla viljelijä saa vielä vähän tuloja työlleen, mutta kasvinviljelyssä ja lihatiloilla saattaa jäädä palkka työstä kokonaan tulematta, Tiilikainen konkretisoi.

EU:n kautta Suomeen ohjautuva 9 miljoonan euron kriisiraha ja 20 euron kansallinen kriisiraha lisäbudjetin kautta ovat Tiilikaisen mukaan vain ensiapua, joilla selvitään lähikuukausista.

– Viimeviikkoisilla EU-tason päätöksillä tullut paras hyöty suomalaiselle viljelijälle oli se, että aiempaa suurempi osuus luonnonhaittakorvauksista pystytään maksamaan lokakuussa. Noin 50 miljoonan euron erä aikaistuu muutamilla kuukausilla. Se on todella tervetullutta tässä kassatilanteessa.

Hän muistuttaa, ettei tilanteen koheneminen ole viljelijöiden tai edes päättäjien vallassa.

– Se ei ole viljelijöiden tai EU-päättäjien, saati Suomen päättäjien käsissä, vaan maailman markkinatilanteesta kiinni. Maailman markkinoita tai säitä ei Suomesta käsin säädellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.