Tätä tarkoittaa valvottu koevapaus

7-päivää lehti kertoi torstaina, että Matti Nykänen on päässyt Laukaan avovankilasta valvottuun koevapauteen. Vankilaan Nykänen meni 10. lokakuuta 2011. Matti ehti viettää vankilassa 142 päivää. Kokonaisuudessaan vuoden ja neljän kuukauden mittainen vankeustuomio päättyy kesäkuun alussa.

Valvotulla koevapaudella tarkoitetaan Rikosseuraamuslaitoksen mukaan ehdottoman vankeusrangaistuksen loppuun sijoittuvaa ajanjaksoa, jonka vanki saa viettää vankilan ulkopuolella tarpeellisen valvonnan alaisena. Valvottu koevapaus on pituudeltaan enintään kuusi kuukautta. Koevapaus sijoittuu ehdottoman vankeuden ja ehdonalaisen vapauden väliin.

Koevapausjärjestelmä tuli Rikosseuraamuslaitoksen mukaan voimaan lokakuussa 2006.

Koevapauden tarkoituksena on edistää vangin sijoittumista yhteiskuntaan. Kun vangin rangaistusajan suunnitelmaan sisältyy mahdollisuus valvottuun koevapauteen, sijoitusvankila arvioi hyvissä ajoin koevapauden edellytysten täyttymistä ja, jos ne täyttyvät, alkaa valmistella yhdessä vangin kanssa hänen sijoittamistaan koevapauteen. Käytännössä aloite koevapauden valmistelusta voi tulla joko vangilta itseltään tai vankilan työntekijältä.

Koevapaus edellyttää, että vanki sitoutuu ehdottomaan päihteettömyyteen, noudattamaan hänelle asetettuja yhteydenpitovelvoitetta ja koevapaudelle määrättyjä muita ehtoja.

Koevapauden aikana vanki velvoitetaan osallistumaan erilaisiin toimintoihin. Toimintoja voivat olla työ, opiskelu, asevelvollisuus tai tietyn työn, opiskelun tai kuntoutuksen jatkaminen.

Koevapauden valvontaan käytetään vankilan järjestämiä teknisiä laitteita, jotka mahdollistavat yhteydenpidon laitoksen ulkopuolella olevaan ja hänen liikkumisensa valtakunnallisen seurannan. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi matkapuhelimet ja oheislaitteet kuten GPS-laitteet ja muut valvontaa tukevat laitteet.

Valvonta perustuu säännölliseen yhteydenpitoon valvottuun koevapauteen sijoitetun ja vankilan välillä. Koevapaudessa oleva on yhteydessä säännöllisesti valvonnan vastuuhenkilöön puhelimitse ja hänet voidaan määrätä ilmoittautumaan sovittuina ajankohtina vankilaan. Puhelinsoitoille määritellään toimeenpanosuunnitelmassa tarkka kellonaika päivittäin.

Koevapauden alussa puhelimitse tapahtuvia yhteydenottoja voi olla joka päivä ja ilmoittautumisia vankilaan kerran viikossa. Ehtojen noudattamisen varmistuessa yhteydenpitoa voidaan harventaa. Koevapaudessa oleva voidaan tarvittaessa velvoittaa antamaan virtsa-, veri- tai sylkitesti tai suorittamaan puhalluskoe vankilaan ilmoittautumisen yhteydessä. Käyntien suunnittelussa tulee ottaa huomioon liikenneyhteydet koevapaudessa olevan asunnolta vankilaan.

Valvotun koevapauden viimeisenä päivänä koevapaudessa olevan on tultava vankilaan vapauttamiseen liittyviä toimenpiteitä varten.

Lähde: Rikosseuraamuslaitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Seiska: Matti Nykänen pääsi pois vankilasta