Täydellinen kuunpimennys näkyy erinomaisesti Keski-Suomessa – lähetä meille kuvia

Muoniossa hätyyteltiin yöllä jo 36 miinusasteen rajaa. Keskisessä Suomessa pakkasta jopa –25.

Keski-Suomessa kuunpimennys näkyy täydellisenä tänä aamuna, kun Suomeen osuu täydellinen kuunpimennys. Jos sää on pilvetön, pimennys voidaan havaita kokonaan Pohjois-Suomessa. Eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.

Täydellinen pimennys alkaa kello 6.41 ja päättyy kello 7.43.

Jos katselit aamulla kuunpimennystä kameran linssin läpi, lähetä ottamasi kuva Keskisuomalaisen toimitukseen. Koostamme kuvat kuvasarjaksi. Kuvia voit toimittaa joko sähköpostise osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi tai Whatsappilla 050 572 5731.

Lue myös: Vau, mikä punainen kuu! Täydellinen kuunpimennys ihastutti aamuvirkkuja Keski-Suomessa – katso kuvasarja
 

Ilmatieteen laitoksesta kerrottiin aamuneljän aikoihin STT:lle, että valtaosassa Suomea ennuste näyttää kuunpimennyksen ajalle selkeää säätä. Länsi-Suomeen on tullut meren suunnalta hieman pilvisyyttä, mutta se ei välttämättä estä pimennyksen näkymistä. Lisäksi Itä-Suomessa vaeltelee pieniä pilvilauttoja.

Kuunpimennystä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksissä, kuunpimennyksen seuraaminen on yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu. Täydellinen kuunpimennys on tämän vuoden ainoa Suomessa.

 

Talven toistaiseksi hyytävin pakkaslukema

 

Muoniossa mitattiin puoliltaöin 35,8 astetta pakkasta. Päivystävä meteorologi Jouko Korhonen kertoo, että lukema oli talven kylmin Ilmatieteen laitoksen mittauspisteissä.

Pakkanen jatkuu kireänä.

–  Tulossa on poutapäivä, tosin Pohjanlahden rannikolla voi jossain kohtaa lunta hipsutella, Korhonen luonnehtii.

Pakkasta on tänään maan keski- ja pohjoisosissa 20–30 astetta vielä iltapäivälläkin. Etelässä ja lounaassa lämpötila on 10–20 astetta miinuksella. Keskisessä Suomessa pakkanen yltää enimmillään –25 asteeseen.

Tuleva yö on Etelä-Suomessa mahdollisesti talven kylmin tähän saakka.

– Etelässäkin voi olla reippaasti yli 20 astetta pakkasta, Korhonen sanoo.

Aamulla katseet länteen! Täydellinen kuunpimennys näkyy Keski-Suomessa hyvin – seuraavan kerran 2025

Vau, mikä punainen kuu! Täydellinen kuunpimennys ihastutti aamuvirkkuja Keski-Suomessa – katso kuvasarja