TEM pyytää lisätietoja kroatialaisyhtiön omistuksesta ja rahoista

Fennovoiman pääomistaja Voimayhtiö SF:n osakkaaksi yllättäen ilmaantunut kroatialaisyhtiö saa piakkoin selvityspyynnön työ- ja elinkeinoministeriöltä. Teollisuusneuvos Herkko Plit kertoo, että tietoa pyydetään muun muassa Migrit Solarna Energijan omistussuhteista ja rahoitusjärjestelyistä.

– Tosiasiallinen omistus on se, mihin selvityspyyntö kulminoituu. Lisäksi rahoitusjärjestelyt, ja miten yhtiö toimii. Tällaisia asioita tullaan kysymään. Kaikki liittyy kokonaisuuteen. Nyt kun on uusi omistaja eikä tiedetä taustoja, on ihan normaalia, että näin toimitaan, Plit sanoi.

Plitin mukaan tietoja pyydetään myös Fennovoimalta. Selvitysten käsittelyyn voi mennä muutamia viikkoja, hän arvioi.

Kroatialaisyhtiön edustaja sanoi STT:lle tänään Zagrebissa, että yhtiö lähettää huomenna edustajan Suomeen esittäytymään. Tieto vierailusta ei ollut vielä aamupäivällä saavuttanut työ- ja elinkeinoministeriötä.

Plit ei kommentoinut julkisuudessa olleita tietoja, että kroatialaisyhtiöllä olisi kytköksiä Venäjälle. Laitetoimittajaksi valitulla venäläisellä Rosatomilla on hankkeesta 34 prosentin osuus.

Rakentamisluvan myöntäminen edellyttää, että hankkeen omistuksesta 60 prosenttia on EU- tai Eta-maista. Vaatimus on hyväksytty valtioneuvostossa ja eduskunnassa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi eilen, että TEM arvioi ensin omistuspohjaa. Jos 60 prosentin vaatimus ei täyty, TEM aikoo Rehnin mukaan esittää hakemuksen hylkäämistä ilman jatkokäsittelyä.

Omistusvaatimus on voimassa koko ydinvoimalan rakentamisen ja toiminnan ajan, eli TEM valvoo omistuspohjaa vuosikymmenien ajan, jos Hanhikiveen suunniteltu ydinvoimala saadaan rakennettua.