THL: Sikainfluenssaepidemia on talttumassa Suomessa

Sikainfluenssa alkaa helpottaa jo Etelä-Suomessakin. Virus kiertää nurkissa vielä viikkoja, mutta pahin aalto on ohi. Varsinais-Suomi näyttää pääsevän muuta maata helpommalla, kun taas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) oli epidemian vuoksi lykättävä kymmeniä vaikeita leikkauksia.

Husin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Ville Valtonen kertoi, että maanantaina aamupäivällä heillä oli sairaalahoidossa mahdollisen sikainfluenssan takia 122 potilasta. Alle 16-vuotiaita heistä oli 20. Teholla sen sijaan oli seitsemän potilasta eli neljä enemmän kuin perjantaina.

- Maksimi oli viime viikon keskiviikkona 148, eli tätä mittaria käyttäen voidaan huokaista helpotuksesta, ja on todennäköistä, että nämä rokotukset rupeavat vaikuttamaan yhä enemmän tämän epidemian kulkuun.

Myös Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että epidemian huippu olisi jo heilläkin sivuutettu. Potilasmäärät laskivat jo viime viikolla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vuodeosastolla mahdollista sikainfluenssaa poti maanantaina 56 potilasta. Heistä teholla oli kolme ja kaikki lapsia. Kokonaispotilasmäärä ovat kuitenkin viime viikosta pudonnut 15:een.

Ylilääkäri Valtonen kertoo, ettei heillä olisi selvitty epidemian huippupäivistä ilman leikkausten lykkäämisiä. Lykkäyslistalla ovat olleet tehohoitoa leikkauksen jälkeen vaativat sydän- ja verisuonikirurgiset leikkaukset. Valtosen tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi kuollut jonoon leikkauksen siirtymisen vuoksi.

- Kyllä me olimme aika tiukoilla viikko sitten. Ilman, että olisi siirretty näitä ennalta sovittuja leikkauksia, ei olisi pärjätty. Se oli suunnitelmissa, että tähän turvaudutaan. Yhteensä siirrettiin yli 50 raskasta leikkausta muutamalla viikolla eteenpäin.

Normaaliin leikkausaikatauluun päästään asteittain. Esimerkiksi sydänleikkauksia lisätään jo tällä viikolla lähemmäksi normaalia määrää. Valtonen kuitenkin lisää, että kaikki riippuu siitä, kuinka nopeasti tehohoitopaikkoja vapautuu sikainfluenssapotilailta.

Muista sairaanhoitopiireistä poiketen Varsinais-Suomessa epidemian huippua odotellaan yhä.

- Me odotimme, että se olisi pahempaa nyt jo. Joko sitä ei tulekaan tai sitten se tulee kohta, pohti tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Reijo Peltonen.

THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu pitää mahdollisena, että Varsinais-Suomessa, jonne epidemia tuli muita hitaammin, myös sen huippu jää alhaisemmaksi kuin muualla Suomessa. Joka tapauksessa näyttää siltä, että epidemia alkaa talttua Etelä-Suomessakin.

- Vähintäänkin se on taittunut ja mahdollisesti kääntyi jo viime viikolla laantumaan päin.

Ruudun mukaan laantumisesta kertoo varmistettujen tautitapausten määrä, joka ei ole enää voimakkaasti lisääntynyt parina viime viikkona.

Ruutu katsoo, että taantuminen on odotettu seuraus riskiryhmien rokottamisten etenemisestä. Riskiryhmien rokottaminen näkyy ensiksi sairaaloissa, sillä suurin osa vakavasti sairastuneista sikainfluenssapotilaista on riskiryhmäläisiä.

Epidemian talttuminen alkaa pian näkyä myös lievempien tautitapausten määrän laskuna, joita sairastumisista on suurin osa.

- Nyt jo tällä viikolla alkaa miljoona olla rokotettu. He eivät saa tartuntaa, eivätkä välitä sitä eteenpäin. Näin myös rokottamattomien riski saada tauti vähenee nopeasti.

Ruutu arvioi, että tämä epidemia-aalto on ohi tammikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.