THL ehdottaa paperittomille kuntalaisten terveyspalveluja

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ehdottaa paperittomille henkilöille samoja oikeuksia terveyspalveluihin kuin kuntalaisilla.

Nykylainsäädäntö takaa paperittomille vain kiireellisen hoidon.

THL ehdottaa myös kahta suppeampaa vaihtoehtoa. Toinen mukailee Ruotsin mallia, jossa paperittomille tarjotaan samat terveyspalvelut kuin turvapaikanhakijoille. Toisessa mallissa palvelut turvattaisiin alle 18-vuotiaille, sekä raskaana oleville ja synnyttäneille naisille. Tämä malli on jo käytössä Helsingissä.

THL:n mukaan kuntalaisten palveluja vastaava malli vastaisi parhaiten perustuslakia ja Suomea velvoittavia ihmisoikeussopimuksia. Malli maksaisi THL:n arvion mukaan noin 1,2 miljoonaa euroa tuhatta paperitonta kohti. Ruotsin malli maksaisi noin miljoonan ja Helsingin noin 700 000 euroa tuhatta paperitonta kohden.

Nykytilanteeseen verrattuna kustannukset nousisivat noin 300 000-800 000 euroa tuhatta paperitonta kohden.

THL jättää tänään selvityksensä paperittomien terveyspalveluista peruspalveluministeri Susanna Huoviselle.

Selvityksen mukaan paperittomia olisi Suomessa noin 1 500, kun aiemmin määräksi on arvoitu noin 3 500 paperitonta.

Raju vastustus ja jopa uhkailu on karkottanut asiakkaat oululaiselta klinikalta, joka hoitaa Suomessa ilman papereita oleskelevia ulkomaalaisia. Kesästä 2012 toimineella klinikalla on käynyt vasta yksi asiakas.

- Oulussa vastustus on ollut melko näkyvää ja se ulottunut myös eräisiin paikallispoliitikkoihin, sanoo diakoniajohtaja Hannu Rahikainen.

Hän pitää uhkailuna julisteita, joissa on varoitettu klinikasta ja kerrottu sen osoite. Rahikaisen mukaan julisteita levitti Suomen vastarintaliike, joka nettisivuillaan tunnustaa kansallissosialistisen maailmankatsomuksen.

- Kukaan ei tässä tilanteessa tiedä, kuinka paljon Oulun seudulla on todellista tarvetta klinikalle. Osa asiakkaista varmaankin hakeutuu Etelä-Suomeen pysyäkseen paremmin piilossa, Rahikainen arvioi.

Oulun klinikan toimintavalmiutta pidetään kuitenkin jatkossakin yllä. Vapaaehtoisiksi työntekijöiksi on ilmoittautunut neljä lääkäriä, kaksi sairaanhoitajaa ja yksi juristi. Klinikalla ei ole vastaanottoaikaa, vaan asiakkaat voivat hakea apua ja varata ajan sähköpostitse tai puhelimitse.

Turussa noin vuosi sitten avatun klinikan toiminta on saatu varsin vakiintuneelle pohjalle. Klinikka on auki yhtenä päivänä viikossa ja vapaaehtoisia työntekijöitä on löydetty hyvin.

---

Uutista on korjattu klo 13.19. Helsingin malli maksaisi noin 700 000 euroa, ei alle puoli miljoonaa