THL:n professori Hakkarainen: Suomen epäonnistunut huumepolitiikka tarvitsee muutosta

Viime vuosina useat maat ovat joko laillistaneen kannabiksen tai lopettaneet huumeidenkäyttäjien rankaisemisen.

Suomen tulisi harkita huumepolitiikkansa muuttamista, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen. STT:n haastatteleman Hakkaraisen mukaan nykyinen rankaisemiseen perustuva huumepolitiikka on epäonnistunut ja siitä olisi aika tehdä perusteellinen arvio.

Kovista rangaistuksista huolimatta pelote ei ole toiminut.

– Huumesota oli johtanut ennennäkemättömän laajoihin laittomiin huumemarkkinoihin, organisoidun rikollisuuden kasvuun ja korruption lisääntymiseen samalla, kun huumeiden käyttö sekä huumehaitat ja -kuolemat ovat lisääntyneet, Hakkarainen listaa.

Lisäksi nykyisin ihmisten henkilökohtaisiin vapauksiin suhtaudutaan eri tavalla kuin ennen, Hakkarainen perustelee.

– Rikoslain käyttö tapauksissa, joissa ihminen aiheuttaa haittaa vain itselleen, on aika poikkeuksellista. Myös huumetilanteen kehitys pakottaa ajattelemaan toisin. Seuraava hallitus toivottavasti ottaa asian tarkasteluun.

Viime vuosina useat maat ovat joko laillistaneen kannabiksen tai lopettaneet huumeidenkäyttäjien rankaisemisen. Suomen hallitus ei ole edes käynnistänyt selvitystä asiasta.

Hakkarainen ja THL:n kehittämispäällikkö Tuukka Tammi vaativat jo helmikuisessa blogikirjoituksessaan huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopumista ja huumeongelman hoitamista sosiaali- ja terveydenhuollon keinoin.

Pitäisikö huumeidenkäytön rangaistavuudesta luopua?